23948sdkhjf

Smartere trælameller med et klik

Med nyt patenteret lamelsystem vil Nordisk Profil gøre det langt hurtigere og dermed billigere at beklæde udefacader med trælameller.
Så sent som i september sidste år drog John Bitsch fra sit kontor hos Nordisk Profil i København til Esbjerg for at se en enorm træbeklædt facade, som en kunde havde anbefalet ham at se.

Mens han måbede imponeret over den træbeklædte skønhed, grublede han over, hvordan man kunne omdanne et klikbaseret system med aluminiumslameller til et klikbaseret system med trælameller.

- Og allerede samme dag da jeg kørte ind i København, havde jeg udtænkt hvordan. Så hurtigt er det gået, siger John Bitsch til Wood Supply fra sin messestand på Architecht@work.

- Det tager jo normalt utroligt lang tid at opsætte en facade med trælameller og kræver, at man har en masse håndværkere, og hvem har råd til det?

Med et klikbaseret system, der sætter trælameller fast på en aluminiumsramme, har Nordisk Profil dermed skabt en patenteret lamelfacadeløsning, som sparer tid og omkostninger, så det kan blive mere attraktivt at beklæde markant større flader med træ, end man hidtil har set.

- Det, vi viser her, har jeg monteret på 12 minutter, siger han og peger på sin messestand, hvor horisontale rækker af lyse lameller står fast på sort baggrund.

Træet er knastfrit og ultratæt fyrretræ fra New Zealand, som er leveret af Keflico.

- Folk bemærker, at det slet ikke ligner fyrretræ. Det ligner møbeltræ, er knaldhårdt og kunne for eksempel minde om ask.

Udendørs vil denne slags New Zealandsk træ have en estimeret levetid på 50 år. Det er behandlet med eddike og er dermed fuldkommen giftfrit imprægneret. Al aluminium er genbrugsmateriale, og det samlede produkt er FSC-certificeret og Svanemærket.

Løsningen er designet til at holde faconen, så det ikke slår sig.

- Så vi er gået efter en løsning, som ikke kræve vedligeholdelse i levetiden. Man kan bare se, hvad der sker med udendørs trælameller. De hænger helt skævt efter to til tre år.

Håbet er nu, at i første omgang det nordiske marked vil interessere sig for megafacader med et klassisk, lyst udtryk.

- Eller hvad med socialt boligbyggeri? Slynger John Bitsch ud i rummet.

- Man har troet, at folk blev lykkeligere, hvis man gav deres højhus en ny aluminiumsfacade, men det er ingen blevet lykkeligere af. Trælameller bringer naturen tilbage ind i bybilledet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141