23948sdkhjf

Med FSC-vinder i Bolivia: Arbejdsrettigheder og savsmuld (#2)

Wood Supply følger i disse dage vinderen af FSC Design Award 2015, som er taget til Bolivia for at fremstille en prototype af vinderdesignet.
Et par af savværkets medarbejdere er flyttet ud af deres værelser i en større træhytte, og vi har fået lov at flytte ind.

Vores værter er det hollandske firma Dekma, som også, udover at drive savværket, forvalter 119.000 hektar FSC-certificeret skov i området.

På rejse med en prisvinder

Thomas Bundgaard vandt i november FSC Design Award 2015 med sit ”FuncTure Side Table”. Designet er et sidebord, der også kan fungere som avisholder og som taburet. Lommen under bordet er beregnet til aviser og blade, og under bordpladen gemmer der sig en hylde.

Præmien er en rejse til Bolivia, hvor Thomas får mulighed for at opleve arbejdet med FSC og bæredygtig skovdrift helt tæt på. Med på turen er repræsentanter for FSC Danmark og Verdens Skove samt en fotograf, som skal dokumentere rejsen.

FSC-delegationen beretter løbende fra rejsen via blog-indlæg, som dagligt gengives her på Wood Supply.
Ved siden af savværket ligger en klynge små huse, hvor arbejdere og deres familier bor. Her ligger også det fælles spisehus, som vi bliver inviteret ind i. Her kører fjernsynet med boliviansk tv, og man får serveret et solidt måltid morgenmad bestående af æg, brød og pulverkaffe.

FSC-systemet giver orden og struktur
Efter morgenmad i det fælles spisehus får vi en rundvisning på det FSC-certificerede savværk. Her skæres stammer fra skoven op og sorteres efter dimensioner og arter. Hver stamme kommer med et nummer fra skoven, så man kan spore træet tilbage til der, hvor de stod.

Det er et af kravene i FSC-systemet, som de også bliver kontrolleret på her. Det er varmt, men folk virker afslappede midt i larm og savsmulden.

- Her virker ret professionelt i forhold til, hvad jeg havde regnet med, og udstyret ser ud til at være i orden, siger Thomas.

Vi taler med nogle af medarbejderne om det at være FSC-certificeret. Generelt nævner medarbejderne, at de er glade for den orden og struktur, som FSC-systemet giver. En medarbejder fortæller, at han plejede at arbejde for et ikke-certificeret savværk, og han fremhæver særligt, at man her på stedet får den løn, som man har ret til, og at man modsat hans tidligere arbejdsplads også er sikret en reel kontrakt som arbejder.

Cocoblade i rå mængder
Vi bruger dagen på at se os omkring på savværket. Det bliver til en del grin, og da de fleste arbejdere tygger cocablade i rå mængder, er grinet også ofte med en stor bule i kinden.

- Den sociale dimension af FSC har nok overrasket mig mest i dag,” reflekterer Thomas, ”Det med at sikre arbejderne, og at man er sikker på at få den løn, man har ret til, er jo også en super vigtig dimension.

Fodboldkamp på planen
Om aftenen inviterer savværkets medarbejdere til fodboldkamp på den store plæne. Mørket falder på og Thomas og fotografen Morten spiller på hold med dem fra Dekmas-administration. Der bliver gået til den på det lange græs. Hver søndag henter man også skovarbejderne ind fra skoven for at spille kamp, fortæller de.

I morgen går turen netop ud i FSC-skoven til skovarbejderne, hvor vi skal lære mere om, hvad det vil sige at drive en skov bæredygtigt.

Stemmer fra skoven
Leonor Galarza, produktionsansvarlig:

- Jeg har arbejdet på stedet her i 15 år. Når jeg ikke arbejder elsker jeg at fiske, og så går jeg også op i fodbold. Vi har kamp på savværket hver søndag. Det bedste ved mit job er at arbejde med mennesker. Jeg sørger, ud over produktion, også for oplæring og sikkerhed. Med FSC-certificeringen er jeg særligt stolt af, at alle er sikret udstyr som arbejdstøj, handsker og støvler. Det er bestemt ikke nogen garanti på andre bolivianske arbejdspladser.

Pablo Ribera, også kaldet ”Pablito”:

- Jeg fik mit første job her hos Dekma i 2011 og er meget glad for at være her. Jeg står for at kortlægge og registrere vores skov og fældning. Det bedste ved at arbejde her er, at man kan mærke, at folk er stolte af at være en del af FSC, og så motiverer det mig at skabe gode teams, hvor medarbejderne trives. Man kan mærke, at det faktisk betyder noget for folk her, at vi er med til at passe på skoven. Og så står jeg for vores kamerafælder, som vi bruger til at overvåge dyrelivet i skoven med.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078