23948sdkhjf

Med FSC-vinder i Bolivia: Rejsen begynder (#1)

Wood Supply følger i disse dage vinderen af FSC Design Award 2015, som er taget til Bolivia for at fremstille en prototype af vinderdesignet.
Det er ikke for sjov at køre på tiende time ad en hullet jordvej.

Dunke med vand og poser med mad rystes sammen med telte, rygsække og hvad der nu ellers er stoppet om bag i bilen.

Men rysteturen er nu engang det ukomfortable vilkår, hvis man vil derud, hvor kampen om de pressede bolivianske skove står. Og det vil vi!

På rejse med en prisvinder

Thomas Bundgaard vandt i november FSC Design Award 2015 med sit ”FuncTure Side Table”. Designet er et sidebord, der også kan fungere som avisholder og som taburet. Lommen under bordet er beregnet til aviser og blade, og under bordpladen gemmer der sig en hylde.

Præmien er en rejse til Bolivia, hvor Thomas får mulighed for at opleve arbejdet med FSC og bæredygtig skovdrift helt tæt på. Med på turen er repræsentanter for FSC Danmark og Verdens Skove samt en fotograf, som skal dokumentere rejsen.

FSC-delegationen beretter løbende fra rejsen via blog-indlæg, som dagligt gengives her på Wood Supply.
Vejen støver rødt omkring firhjulstrækkeren, imens timers kørsel igennem marker og kvægområder afløses af mere og tættere skov. Vi er på vej imod området, som kaldes Cerro Pelado, nordøst for Santa Cruz. Her, midt i den tropiske tørskov, ligger det FSC-certificerede savværk, som udgangspunkt for rejsen.

Design og Bolivia, hvorfor?
Umiddelbart kan det virke sært at sende en ung designer på rejse i Bolivia. Men dansk design og situationen i verdens skovområder har faktisk meget med hinanden at gøre. For unge designere som Thomas er lige præcis dem, som skal være med til at sætte trenden for, hvordan vi vælger materialer i fremtiden. Og netop disse valg kan være med til at afgøre fremtiden for verdens skove.

Soya 1 - skoven 0
På vejen fra Santa Cruz og nord på er det tydeligt, hvordan skovene er ryddet til fordel for kvægdrift og marker med eksempelvis soya.

André Mildam, som er projektkoordinator i Verdens Skove, og som denne morgen kører firhjulstrækkeren fortæller:

- Skovene forsvinder, fordi folk ikke kan se det økonomiske potentiale i skovdrift. Det er det, som vi prøver at lave om på blandt andet igennem FSC. Bolivia er et fantastisk land med en masse potentiale og fantastisk natur, men man står overfor store problemer. Der er for meget fokus på kortsigtede økonomiske løsninger i stedet for bæredygtige løsninger.

På vejen reflekterer Thomas over det, vi ser:

- Min holdning til FSC og bæredygtig brug af skovene underbygges kun af det, jeg har set. I forhold til prisen for en hel produktionsomkostning kan jeg slet ikke se, hvorfor man skulle spare på så lille en ting, hvis man kan gøre en kæmpe forskel, siger han.

Skovenes nattelyde blander sig med larmen fra det åbne savværk, som er udgangspunkt for vores besøg. Her går mænd og arbejder med de store maskiner under et halvtag. Det gør de også om natten, fordi der meget at lave. Inden vi går i seng sniger vi os en tur rundt på savværket i nattemørket.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126