23948sdkhjf

Egetræ til ’kæmpebølge’ i Hobro Havn

Næsten 700 egetræsplanker, tilskåret diagonalt i varierende bredde, vækker opmærksomhed.
Mariagerfjord Kommune er i disse år ved at skabe bedre sammenhæng mellem fjorden, midtbyen og havnen i Hobro. Det Maritime Kulturcenter ved havnen skal være et udflugtsmål og understøtte fjordens rolle som samlende kraft i kommunen.

For at binde byen og havnen bedre sammen og samtidig åbne værftsområdet op for borgerne, har Realdania støttet opførelsen af Det Maritime Kulturcenter med Hobro Værft som ramme.

Første skridt i etableringen af Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord var en projektkonkurrence. Og Arkitektfirmaet E+N Arkitektur A/S vandt projektkonkurrencen med den flotte facadebeklædning til ”kæmpebølgen”, der både skal udgøre en ny formidlingsbygning, formidlingssti, en ny byggehal, mandskabsfaciliteter og skure.

Vinderforslaget består af en formidlingsbygning, opført som en kæmpemæssig bølge, der nu er lagt ud i fjorden langs Søndre Kaj i Hobro Havn. På den måde bliver bygningen et selvstændigt vartegn for kulturcentret, og samtidig tydeliggør den forbindelserne ind til byen og ud i fjorden.

Arkitekterne har haft fokus på, at der skulle bruges holdbart træ – helst europæisk – og ordren tilfaldt SkovTrup.dk, der har leveret egetræ fra bæredygtige plantager i EU.

De diagonalt-savede ovntørrede planker er med båndsavet overflade, der giver et rustikt maritimt udseende, som falder godt ind i havnemiljøet.

- Egetræ er ekstremt holdbart, når andelen af kernetræ er 100 % som i dette tilfælde. Egetræ har desuden et højt indhold af naturlige garvesyrer, der slår svampe ihjel. Ifølge langtidsforsøg på Teknologisk Institut er holdbarheden ved fugtkontakt således på mellem 18 og 25 år, siger maskinmester og direktør, Søren Gøttrup, der stiftede SkovTrup.dk i Snæbum ved Hobro sammen med Jon Skovhus.

Den samlede budgetramme er 16,5 mio. kr., og projektet realiseres med støtte fra Realdania, LAG Himmerland via EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram, Det Obelske Familiefond, Region Nordjylland og Mariagerfjord Kommune.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095