23948sdkhjf

Cirkulært: CE-mærkning af vinduer og døre

Pr. 1. februar 2009 skal nye vinduer og døre CE-mærkes.
Siden 1. februar 2007 har det været muligt at CE-mærke vinduer og døre på baggrund af DS/EN 14351-1. Pr. 1. februar 2009 er CE-mærkningen obligatorisk.

DS/EN 14351-1 gælder for vinduer og døre uden krav om brandmodstandsevne og/eller røgtætheds-egenskaber, som er omfattet af kravet om CE-mærkning.

Hvilke vinduer og døre skal mærkes?
DS/EN 14351-1 gælder for vinduer, ovenlysvinduer, ovenlysvinduer med udvendig brandmodstandsevne, yderdøre og dør- og vinduespartier. Alle vinduer og døre omfattet af DS/EN 14351-1, der markedsføres i EU, skal CE-mærkes. Hvad der menes med markedsføring i denne sammenhæng, er defineret således i guiden til CEmærknings-direktiverne:

Et produkt markedsføres på fællesskabsmarkedet, når det stilles til rådighed for første gang. Dette anses for at finde sted, når et produkt overføres fra fremstillingsstadiet med henblik på distribution eller anvendelse på fællesskabsmarkedet. Desuden refererer begrebet markedsføring til det enkelte produkt, ikke til en produkttype, uanset om det er fremstillet individuelt eller som led i en serie.

Produktstandarden giver ikke mulighed for undtagelser for CE-mærkning af produkter omfattet af DS/EN 14351-1. Det betyder bl.a. at:

• der ikke er en bagatelgrænse for, fx på pris eller antal, hvornår vinduer og døre skal CEmærkes.
• individuelt fremstillede vinduer og døre, hvor der er indgået aftale om både fremstilling og montage, skal CE-mærkes.
• særligt tilpassede vinduer og døre til renoverings-eller restaureringsopgaver skal CEmærkes.
• uanset om producenten reklamerer for sit produkt eller ej, skal vinduet CE-mærkes.

Hvilke vinduer og døre skal ikke mærkes?
DS/EN 14351-1 gælder ikke for vinduer og døre, der er omfattet lovgivningens krav om røgtæthed og brandmodstandsevne, indvendige døre, porte
til industri og erhverv, garageporte, lyskupler og curtain walling.

Dokumentation
Producenten skal udstede en overensstemmelseserklæring. Dette kræver dels en rapport fra et notificeret organ, der udfører en førstegangsprøvning
af vinduet eller døren, og dels at producenten har et FPC-system.

Information
Producenten skal udarbejde en produktbeskrivelse, der bl.a. beskriver tilsigtet brug, opbevaring af vinduet eller døren, montage, vedligeholdelse
og brug af produktet.

Kilde: Dansk Byggeri - Cirkulært nr. 394/ 23.06.2008

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109