23948sdkhjf

Multifunktionelt bord vinder FSC's designpris

Der var store roser til funktionalitet og æstetik, da Thomas Bundgaard fra VIA Design & Business torsdag løb med førstepræmien i FSC Design Award 2015.
85 bud på fremtidens bæredygtige trædesign var udstillet hos Aller Media på Havneholmen i København, da 100 design- og arkitektstuderende fra hele landet torsdag dystede i FSC Design Award 2015.

Den imponerende udstilling rummede alt fra et bistade og en tæppebanker til en daybed, og vinderen blev Thomas Bundgaard med sit ”FuncTure Side Table”.

- ”[…] et gennemtænkt møbel med flere funktioner. Der er tænkt over detaljerne og bæredygtigheden, og de forskellige materialer supplerer hinanden på en æstetisk måde, lød dommerpanelets begrundelse.

Udgangspunktet er enkelthed og funktionalitet. Designet er et sidebord, som også kan fungere som avisholder og som taburet. Lommen under bordet er beregnet til aviser og blade, og under bordpladen gemmer der sig en hylde.

- Designets flere funktioner gør det muligt at klare sig med færre møbler i hjemmet. Tanken bag designet er derudover, at det skal være slidstærkt, let at skille ad og det skal fremstilles med så lidt lim og kemi som muligt. Designet er lavet af FSC-certificeret egetræ og kan klappes sammen, så det ikke fylder mere end en klapstol, siger Thomas Bundgaard.

Overrasket vinder
- Jeg er så overrasket over, at jeg vandt! Det er den første konkurrence, jeg deltager i, for jeg har kun været i gang som designstuderende i fire måneder. Så det er ret nyt for mig, men jeg synes, at jeg har lært rigtig meget af processen, fortsætter han.

Om FSC Design Award

FSC Design Award, som arrangeres af FSC Danmark, afholdes i år for tiende gang. FSC Design Award er en innovativ designkonkurrence, som udfordrer danske design- og arkitektstuderende til at tænke i nye baner og forene bæredygtighed med godt trædesign.

Konkurrencens formål er at inspirere fremtidens designere til at tænke bæredygtighed ind i deres designs og se mulighederne i træ som et naturligt element i bæredygtigt design. Konkurrencen gør dermed de unge designere opmærksomme på certificeret træ som et miljørigtigt materiale samt den forskel, som de kan gøre for verdens skove, miljøet, dyr og mennesker ved at træffe et bæredygtigt materialevalg.

Dommerpanelet ved FSC Design Award 2015 bestod af:
Simonne Gorju, kommunikations- og indretningschef ved Ikea.
Ditte Buus Nielsen, Designer hos Trip Trap Denmark.
Ole Kiel, kategorigruppechef hos Coop.
Mette Vestergaard, selvstændig designer og tidligere vinder af FSC Design Award.
Som årets vinder kan Thomas Bundgaard nu se frem til en rejse til Bolivia, hvor han blandt andet skal fremstille en prototype af sit vinderdesign i lokale FSC-certificerede træsorter i samarbejde med et lokalt værksted.

- Nu er jeg jo selv tømmeruddannet, så det bliver sjovt at se, om de har en anderledes kultur og måde at arbejde på, end vi har, fortæller Thomas Bundgaard.

”De er stinkende dygtige”
Dommerne var dybt imponerede over niveauet i årets konkurrence.

- Deltagerne ved dette års FSC Design Award er stinkende dygtige, lød den første kommentar fra panelet.

Loa Dalgaard Worm, sekretariatsleder hos FSC Danmark, var glad for den store opbakning:

- Vi har lavet konkurrencen i 10 år, og vi kan mærke, at den virker. Vi ser nu, hvordan de tidligere deltagere bruger bæredygtighed i deres designs, nu hvor de er færdiguddannede. Jeg håber naturligvis, at det også vil gøre sig gældende for dette års deltagere, for de er imponerende gode, siger hun.

Udover Thomas Bundgaard var der også hæder til Sigrún Perla Gísladóttir fra Krabbesholm Højskole, der vandt Mad & Boligs Designpris med sit design ”Kubbur”. Præmien består af et interview i Mad & Bolig samt lampen ”Patera” af Øivind Slaatto.

FSC Design Award blev afviklet med bidrag fra og i samarbejde med miljøorganisationen Verdens Skove, livsstilsmagasinet Mad & Bolig samt en række af FSC Danmarks strategiske samarbejdspartnere. TV-vært og designer Emil Thorup, som netop er sprunget ud som entreprenant designer, var i øvrigt med som konferencier.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079