23948sdkhjf

Designet til formålet

Normalt skal Pro Tec sikre sine vinduer mod indbrud, men ved byggeriet af institutionen ”Kompasset” var udfordringen lige omvendt.
Når unge mellem 15 og 18 år er anbragt på Den Sikrede Institution Kompasset, så skyldes det især alvorlige sociale og personlige problemer.

Det kan være problemer som kriminalitet, psykiatriske udfordringer eller farlighed på anden vis, som gør, at et ophold i en lukket institution er absolut påkrævet.

Døgninstitutionen, som ligger nord for Brønderslev i Nordjylland, har således til formål at udrede og behandle, så der bliver skabt et grundlag for en positiv udvikling for de unge.

Da Kompasset i 2012 skulle bygges, stod Pro Tec, som leverandør af døre og vinduer, således over for en noget anderledes opgave. Til bygningen skulle der nemlig leveres løsninger med helt særlige krav om blandt andet fuldstændigt udbrudssikrede døre og vinduer for at sikre de unges optimale behandlingsrammer.

- Normalt leverer vi vinduer, der er indbrudssikrede – altså, hvor partierne er umulige at åbne udefra. I denne situation var det lige omvendt, da vi skulle sikre os, at institutionens beboere ikke kunne åbne op og afmontere indefra, fortæller salgschef Jesper Hønning.

Umulig afmontering lyder på mange måder som en udfordring for sig, men når vinduerne på samme tid skal kunne åbnes af de unge ved udluftning og anvendes som nødudgange i tilfælde af brand, så når opgaven nye højder.

Især kravet om, at vinduerne skal kunne åbnes, udgør en praktisk udfordring, da et oplukkeligt vindue giver bedre muligheder for at brække enheden op.

- Vi gjorde vinduesrammen indadgående, og udvendigt måtte vi montere et rustfrit stålgitter på vindueskarmen, så det kunne være muligt for beboerne at åbne sit vindue, uden at det blev til en potentiel flugtvej. På ydresiden af stålgitteret monterede vi desuden en lås, så vinduet kunne åbnes op udefra og anvendes som nødudgang, fortæller Jesper Hønning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078