23948sdkhjf

"Der var noget særligt over den stol"

Designer Bjarke Nielsen og Dan-Form fejrer 10-året for Dolphin-stolen. De fortæller her om den skabende proces og vejen til en succesen.
Møbeldesigner Bjarke Nielsen mødte op en solskinsdag i 2004. Han havde en nyhed med.

Han kaldte den ”Dolphin” og fremviste en flot svungen stol, hvor ryglænet tydeligt tilkendegav, hvor hans arbejdstitel kom fra – halen fra en delfin.

- Der var noget særligt over den stol. De organiske former gav en følelse af liv og bevægelse. Noget imødekommenhed, siger Jørgen Mensen, grundlægger og tidligere direktør i Dan-Form.

Men som med alle designprojekter, kan der være uendeligt langt til det endelige produkt. Lige så mange revideringer, som Bjarke Nielsen allerede havde foretaget, lige så mange kastede han og Jørgen Mensen sig over efterfølgende. Bjarke arbejdede i CAD, mens Jørgen arbejdede ’old school’ med papir og blyanter.

- Der blev bygget fra morgen til aften. Med flamingo, bølgepap, ståltråd og ’you name it’. Det er både skræmmende og fascinerende at tænke på, at når man vil fjerne en enkelt millimeter hér, så giver det sig kæmpe udslag dér – og måske ændres hele udtrykket grundlæggende og man tænker; ”hov, nu skal vi vist lige huske udgangspunktet!”, fortæller Jørgen Mensen.

Fiasko i Køln
Endelig stod ”Dolphin” færdig, og med store forventninger præsenterede Dan-Form stolen på Kølnmessen i januar 2006.

Det blev et antiklimaks. Ingen var synderligt interesserede i stolen, og Bjarke og Jørgen vendte frustrerede retur til Danmark.

- Vi gik i tænkeboks og vendte og drejede hele processen. Vi blev dog enige om at holde stand og ikke at lave nye tilpasninger, siger Jørgen Mensen.

Efter et års tid med is i maven, begyndte salget pludselig at røre på sig. I Danmark tog en anerkendt møbelkæde ”Dolphin” ind i sit efterårskatalog, og så kom der for alvor skub i salget. Først i Danmark, så på det tyske marked, og herfra spredte efterspørgslen sig i alle retninger.

I dag, ti år senere, er Jørgen Mensen ikke bleg for at referere til Dolphin som en klassiker. Den er solgt i stort antal til både private hjem og mondæne hoteller og konferencelokaler - fra Stockholm til Dubai.

Flyvemaskine-nitter og Pirelli-gummi
Dolphin er med tiden udviklet i flere versioner – fra finér og lakeret træ til fløjl, canvas, kernelæder, lammepels, koskind – og endda en helt speciel aluminiumsryg med flyvemaskinenitter.

- Vi forsøgte os også med en belægning af Pirelli-gummi. Idéen var god, og vi så et virkeligt overbevisende slutprodukt for os, men vi kunne ikke få materialet til at hæfte på selve bentwood´en. Tænkt at det kunne være så vanskeligt! Så blev den idé kasseret. Det samme skete i forsøg med stålbelægning på selve siddefladen. Igen en ”trial & error”, og dem har der godt nok været nogle stykker af, griner Jørgen Mensen.

I dag har Dan-Form og Dolphin også fået papir på hinanden. Man søgte for nylig et designpatent, og modellen er nu registreret.

- Så kan man jo tænke, hvorfor sådan noget ikke sker tidligere. Men som mange af vore kollegaer i branchen gennem årene har erfaret, har det været en omstændelig affære at søge patent i EU. Det er blevet langt nemmere nu. Og så er der jo også alle de andre projekter, man har gang i. Nogle gange får man først øje for hvad ting er, når man ser tilbage. Tiden flyver!, lyder det fra Jørgen Mensen.

Apropos andre projekter så har Dan-Form netop introduceret stolene ”Flair” og ”Butterfly”, hvor ikke mindst sidstnævnte, der er designet af Marianne Bjarløv, vækker stor opmærksomhed. Dan-Form har også indledt samarbejde med designduoen Says Who med henblik på at udvikle nye møbler til den kommende Kølnmesse i januar 2016.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11