23948sdkhjf

Tre forretningsmænd straffet hårdt for møbelkopier

Salg af kopimøbler udløser en af danmarkshistoriens hårdeste domme for krænkelse af ophavsrettighederne.
Tre forretningsmænd er idømt en af danmarkshistoriens hårdeste domme for krænkelse af ophavsrettighederne tirsdag i Københavns Byret. To af dem får et års betinget fængsel, mens den tredje får et halvt års betinget fængsel.

Og ifølge dommeren i sagen, Jens Stausbøll, er det en af de hårdeste straffe, der indtil nu er afsagt i Danmark.

- Det er sket, fordi det er systematisk og over en længerevarende periode, sagde dommeren.

Dorte Frandsen fra anklagemyndigheden argumenterede for, at sagen skulle ses i en større samfundsmæssig kontekst, hvor kopivarerne skadede europæiske arbejdspladser.

Ifølge hende beskæftiger møbelindustrien 26 procent af arbejdskraften i Europa.

- Det har en enormt skadelig effekt på den europæiske industri, siger Dorte Frandsen.

De nu dømte bagmænd har solgt over 400 kopier af danske design-klassikere.

Desuden har de haft et lager med yderligere næsten 700 replikaer. Møblerne blev solgt over en hjemmeside via et engelsk selskab.

Alle tre har tilstået de faktiske omstændigheder i sagen, men de mente, at de solgte kopivarerne i god tro, eftersom de havde forhørt sig hos en advokat, der gav grønt lys.

- Vi startede med den opfattelse, at det var helt lovligt. Det fandt vi så senere ud af, at det var det ikke, lyder det fra en af de dømte tirsdag i retten.

I England var møbeldesign indtil 2014 kun beskyttet af ophavsretten i 25 år. I Danmark er det 70 år. Derfor var det lovligt at sælge kopier på det engelske marked, men ikke på det danske.

Da England strammede reglerne, flyttede firmaet kortvarigt til Estland med lager i Flensborg. Men i den aktuelle sag skete markedsføringen på dansk, og de tre erkendte i retten, at de henvendte sig primært til det danske marked.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094