23948sdkhjf

Med FSC-vinder i Canada: Træ udvælges til prototype (#2)

Wood Supply følger vinderen af FSC Design Award, som er taget til Canada for at fremstille en prototype af vinderdesignet.
Jim, som etablerede Windhorse Farm for 20 år siden, viser os rundt i det tilhørende værksted, som dufter af savsmuld, og hvor træ og maskiner står tæt pakket. En stor garagedør udgør den ene sidevæg, og fordi vejret er godt, står døren til værkstedet åben.

Inden for er to etagers slaraffenland af træsorter – alle fra den FSC-skov, som hører til farmen. Her skal Sigrid vælge, hvilket træ hun vil lave sin canadiske version i.

På rejse med en prisvinder

Sigrid Juel Jensen vandt i november FSC Design Award 2014 med ophængningsstativet "Skrue", som trækker spor tilbage til den gamle drejetaburet og høvlebænk.

Hun er nu taget afsted på vinderrejse til Canada for at opleve arbejdet med FSC og bæredygtig skovdrift helt tæt på. Følg Sigrids rejse her på Wood Supply.
Sigrid og Jim hiver eksempler på træ ned af hylderne:

- Jeg troede, at jeg kendte træ ret godt, men når Jim går i gang med at vise de mange sorter, som de har her, så gør jeg slet ikke. Han ved virkelig noget om træ, siger hun.

Sigrid beslutter, at hun i stedet for at udføre sit design i en enkelt træsort, vil lave en version, hvor ’armene’ får hver sin canadiske træsort. På den måde bliver versionen også en materialeundersøgelse og kommer til at repræsentere skovens diversitet. Samtidig tester hun forskellige højder på armene ved at tage udgangspunkt i de eksisterende træstykkers tykkelse.

Til lyden af kaglende høns udenfor og gumlende heste foran naboladen begynder Sigrid, med hjælp fra Fredrik, at tegne op til designets arme.

- Det her er en fed måde at afprøve forskellige træsorters evner på i forhold til at lave trægevind og i forhold til at lave organisk formgivning. Det er jo også super godt i forhold til et samarbejde med en fremtidig producent at have prøvet det af på så mange måder, forklarer Sigrid.

Velkendt, men anderledes
Sigrid kigger på de mange træstykker, der ligger foran hende.

- Det er sjovt, hvordan de her træsorter, selvom jeg kender flere af dem i forvejen, har mange flere mønstre og variationer, end dem vi arbejder med på skolen. Det er, som om de på en måde er mere levende. Og den her canadiske ahorn er helt forskellig fra den, jeg kender hjemme fra, som er meget mere hvid, siger hun og fortsætter:

- Det er faktisk ret vildt, at alle de her forskellige sorter kommer fra den samme skov. Når jeg kigger mig omkring i skoven, synes jeg slet ikke, at jeg kan se så mange forskellige.

Dagen skrider frem og det samme gør designet. Træsorter er testet af, og en enkelt i poppel er kasseret, fordi den var for blød. Sigrid skruer gevind i de træstykker, der skal blive til armene, før de formes.

- På den måde er det mere stabilt at arbejde med, forklarer hun.

Der er dog fortsat vej til en færdig version.

Artiklen er en del af temaet FSC Design Award 2015.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078