23948sdkhjf

Fremtidens designere vil tage ansvar

Talenter fra VIA gør op med ’køb-og-smid-ud’-kulturen på næste uges Milano-messe.
Når Milan Design Week og møbelmessen Salone internazionale del Mobile åbner den 14. april, vil 100 studerende og alumner fra VIA Erhverv være på plads i Camper-bygningen i Ventura Lambrate med produkter og designløsninger, som på forskellig vis udforsker og søger at løse nogle af fremtidens store samfunds- og miljømæssige udfordringer.

Med temaet ” Resilience – Future Resources, Future Living ” handler VIAs udstilling om at udfordre status quo og om at se muligheder i samfunds- og miljøændringerne i en foranderlig verden. Udstillingen fokuserer på, hvordan vi som mennesker kan tage medansvar for forandringerne, og hvordan vi kan være fleksible og tilpasse os nye forhold – uanset om det handler om klima, ressourceknaphed eller teknologisk udvikling.

- Hos VIA Erhverv beskæftiger vi os med fag, der handler om at udvikle nyt hele tiden. Men hvordan kan vi retfærdiggøre at blive ved med at lave nye ting i en verden, hvor miljøet er belastet af blandt andet stigende forurening? Det kan vi, hvis vi som designere tager ansvar og ikke bare laver nyt for det nyes skyld. Hvis det, vi skaber, er bedre end det, der var, og hvis vi forsøger at imødegå konkrete problemstillinger i designløsningerne. Og det er netop det, vi gør i denne udstilling, forklarer underviser Eva Paarmann.

Det handler om holdninger og adfærd
Karen Lundmark Jakobsen er en af de studerende, der er repræsenteret på VIAs udstilling. Hun har designet stolen ’Weave’, der gør op med ’køb-og-smid-ud’-kulturen.

Stolen er udformet som en stålramme, som forbrugeren selv skal færdiggøre. Ved åbningen vil der blot være et nøgent stel, men som udstillingen skrider frem, vil stolen blive polstret med forskellige genbrugstekstiler. Både af Karen selv og af besøgende, der har lyst til at være med.

- For mig handler begrebet ’Resilience’ i høj grad om bæredygtighed. Og bæredygtighed handler om at ændre både holdninger og adfærd. Det er nemt at købe et færdigt produkt, men jeg vil gerne have folk op af stolene. Og med min stol skal man arbejde på den, for at den bliver behagelig at sidde på. Handling skaber modstandskraft, siger Karen Lundmark Jakobsen, studerende, VIA Design, Furniture.

Bred vifte af fagområder
Stolen ”Weave” er blot et af mange eksempler på nytænkende og modstandsdygtigt design, som VIA udstiller i Milano. På den 700 kvadratmeter store stand kan de besøgende opleve både møbler, modekollektioner, hjælpemidler til urban gardening, grafisk design, film og virtual reality.

Den brede vifte af fagområder adskiller udstillingen fra mange af de andre udstillende skoler til Milan Design Week, og temaet ’Resilience’ – eller ’modstandskraft’ – skal sikre en sammenhængende oplevelse for de besøgende.

For udstillerne fra VIA hænger begrebet ’Resilience’ tæt sammen med begreber som tilpasningsevne, mobilitet og fleksibilitet, hvilket i høj grad vil blive afspejlet i udstillingsdesignet. Lagerbygningen Camper, hvor udstillingen finder sted, vil fremkalde associationer til storby og industri med en kreativ rumopdeling af blandt andet stilladser.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094