23948sdkhjf

Varmebehandlet træ skal føre VTI mod ny vækst

Ikke mindst de store udenlandske vinduesproducenter er i fokus for VTI’s nye Energywood, der skal bidrage til at indfri virksomhedens ambitiøse vækstmål.
Efter fem års udviklingsarbejde går VTI nu på markedet med et nyt varmebehandlet fyrretræsprodukt. Forventningerne går ikke mindst i retning af vinduesbranchen, hvor VTI siden 2008 har opbygget en betydelig forretning som leverandør af fingerskarret fyrretræ.

Vinduestræ udgør i dag over halvdelen af virksomhedens samlede omsætning, men ambitionerne er til meget mere i det vestjyske. I løbet af de næste fem år vil VTI øge omsætningen med et betydeligt tocifret millionbeløb, og det nye Energywood er en af de produktgrupper, der skal bringe virksomheden nærmere målet:

Fakta
Varmebehandling, eller ”termisk modificering” er en tørreproces, som i løbet af 72-96 timer ændrer træets kemiske sammensætning.

VTI har i samarbejde med Teknologisk Institut testet træet for brudstyrke, bæreevne, skruefasthed, deformering og udbøjning.

Det er på den baggrund dokumenteret, at træets formstabilitet forbedres med op til 50 %, at isoleringsevnen forbedres med over 30 % og at den biologiske holdbarhed forbedres fra klasse 3-4 til 2-3, i henhold til norm EN350-2.
- Vi ser et stort marked i vinduesindustrien, der efterspørger bedre isolerende produkter. Nu kommer vi med et produkt, som bidrager til en lavere u-værdi. Det gør, at producenten måske i sidste ende kan nøjes med tolagsglas i stedet for trelagsglas, forklarer Jan Boch, der er eksportchef for vinduer hos VTI.

Fokus på de nære eksportmarkeder
Varmebehandlet træ er i sig selv ikke nogen ny opfindelse. Bearbejdningsmetode og egenskaber har været kendt i årtier og er derfor veldokumenterede. Med den rette behandling opnår træet en forbedret isoleringsevne og formstabilitet og bliver samtidig mere modstandsdygtig over for råd og svamp.

Det gør produktet velegnet til nordeuropæiske klimaforhold, og VTI øjner især et potentiale som leverandør til vinduesfabrikker i Norge, Sverige og Storbritannien. Hertil kommer hele outdoormarkedet som et alternativ til tropiske træsorter.

Selve varmebehandlingen foretages hos en ekstern samarbejdspartner, mens overfladebehandlingen kan udføres med samme overfladesystemer, som VTI anvender til almindelig kernefyr. Der kræves således stort set ingen produktionstekniske ændringer – og heller ingen investeringer i nyt produktionsudstyr.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078