23948sdkhjf

Top 10: Møbelbranchens vigtigste tendenser #1

Designjournalist og trendforsker Frank A. Reinhardt giver sit bud på de vigtigste trends i den internationale møbelverden. Læs første del her.
På dette års Imm-messe var designjournalist og trendforsker Frank A. Reinhardt blandt oplægsholderne. Han har identificeret ti vigtige trends og tendenser, som ifølge ham kendetegner den internationale møbelbranche netop nu.

Wood Supply bringer her de fem første og følger op med de næste fem i mandagens nyhedsbrev.

1. Hygge
Et stilfuldt hjem behøver ikke at betyde afkald på hyggen, der aldrig har været så kosmopolitisk, attraktiv og moderne, som det er i dag. Denne megatrend fortolkes i mange forskellige facetter; gennem varme farver, bløde tekstiler og træ – masser af træ.

Sofaer og stole er langt mindre kantede end de har været i de seneste år og ledsages af små kabinetter, sideborde, puder, puffer og taburetter.

Stramme, lineære designelementer kombineres med læderfinish, håndlavede detaljer, puder, tæpper og varme farver. Hjemmet må gerne se lidt ’rodet’ ud.

2. I mørket er alle katte grå
Efter en meget lang hvid fase har sort igen fået plads i indretningen. Den nye sorte tendens er også tydelig i tekstiler.

Hvor der er mørke, er der også lys: Kombinationen af sort og hvid er et traditionelt populært look, der trækker tråde til moden fra 1950'erne og 1960'erne. Hertil kommer forskellige nuancer af grå.

3. Multifunktionelle arbejdsmøbler
Nutidens hjemmekontor er fleksibelt, fordi hele arbejdsstationen kan koncentreres i et enkelt lille møbel. I dag ser man næsten ingen hjem med meterlange bogreoler eller tonsvis af arkivskabe, og takket være den bærbare computer har vi ikke længere brug for store, tunge skriveborde.

Især i de tætbefolkede byområder bliver boligens areal bliver brugt mere og mere effektivt og til fælles aktiviteter. Som følge heraf er arbejdsstationer dukket op i soveværelset, under trappen eller i gangen.

Men nutidens generation af individualister naturligvis også brug for steder, hvor de kan trække sig tilbage og være alene, og det øger efterspørgslen på multifunktionelle løsninger; selvstændige arbejdspladssystemer med indre funktioner, der kan skjules, når arbejdet er udført. Arbejdsstationen skal være ergonomisk og være designet til at falde i med et stramt indrettede hjem. Siddemøbler, der kan bruges til læsning eller arbejde på mobile enheder kan også være et alternativ til det individuelle skrivebord.

4. Tilbage til de materielle værdier
Da digitalisering af hverdagen medfører en stigende følelse af fremmedgørelse, er der en voksende fascination af noget konkret, med noget, der fungerer på en måde, vi kan forstå. I dag er det ikke hightech futuristisk design, funktionelle kunstige fibre, guld vandhaner eller elektrisk indstillelige hvilestole, som er højden af luksus.

I stedet ønsker mange at omgive sig med enkle produkter i høj kvalitet som fx klassiske møbler i massivt træ, håndsømmede covers og håndpolstrede sofaer.

Det er ikke tilfældigt, at der i den digitale tidsalder er en fascination af traditionelle, mekaniske ure. Med alle de ettaller og nuller, der organiserer alle aspekter af vores liv, og leverer vores underholdning, længes vi efter gennemsigtige, forståelige manifestationer af årsag og virkning.

Trods fascinationen af digitalisering ønsker vi samtidig en tilbagevenden til simple nøgler, hjemmebagt brød og saml-selv møbler. DIY-dillen, ønsket om naturlige materialer, campingbevægelsen, landkøkkenet og friluftslivet er alle tegn på en længsel efter autentiske sanselige oplevelser – ikke nødvendigvis som led i en oplevelsesferie, men hjemme i haven, køkkenet og stuen.

Stillet over for den stigende digitalisering af hverdagslivet kommer vores påskønnelse af håndværk til at stå for genopdagelsen af en verden, vi kan røre.

5. Badeværelset som en fuldgyldig del af hjemmet
Efterspørgslen på store brusere, bade og dobbelte håndvaske er stigende, og det samme er badeværelsets popularitet som socialt omdrejningspunkt. I dag tjener badeværelset ikke kun som et sted for personlig vedligeholdelse, men også for sundhed og fællesskab.

I dag hygger folk sig ikke kun i sofaen, men også i badeværelset – eller på sofaen i badeværelset. Og hvis badeværelset er udstyret med en sauna og en brændeovn, er drømmen om det luksuriøse badeværelse komplet. Behovet for mere hygge kan imødekommes i badeværelset ved at skabe plads til siddepladser, fitnessudstyr og mere plads til at bevæge sig. Det gør ingen forskel, om badeværelset bruges af én eller flere personer, for heldigvis er der fortsat en nøgle i låsen. Det er et rum med nærmest uendelige muligheder, som blot venter på at blive udforsket.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112