23948sdkhjf

Primo Vinduer samler produktionen i Danmark

Stigende efterspørgsel på danskproducerede vinduer og døre får vinduesproducenten til at flytte sin tyske fabrik hjem til Sønderjylland.
Tilbage i 2008 valgte Primo Vinduer i Lintrup i Sønderjylland at flytte en del af produktionen til Tyskland. En beslutning, som dengang så ud til at være rigtig.

Det er den imidlertid ikke længere, erkender virksomheden, og tager nu konsekvensen. Lønforskellen er reduceret og opvejer ikke udfordringer med logistik og kvalitet, vurderer direktør Kristian Andersen:

- Vi oplever i stigende grad, at markedet efterlyser dansk producerede vinduer og døre, og dét sammen med en bedre kvalitetsstyring og leveringssikkerhed er hovedårsagen til vores beslutning, fortæller direktør Kristian Andersen om baggrunden for, at Primo Vinduer har valgt at udvide fabrikken i Lintrup med 3.000 kvadratmeter.

Udflytning svækkede kulturen
I 2008 var lønnen det vægtigste argument for en udflytning. Byggeriet var på sit højeste med et deraf følgende højt lønniveau og mangel på kvalificeret arbejdskraft i højsæsonen. For Primo Vinduer gav det derfor god mening at lægge dele af produktionen i Tyskland, som både geografisk og mentalt ligger tæt på Danmark, og som samtidig har stor ekspertise i Primo Vinduers primære forretningsområde; produktion af plastvinduer og -døre.

Udflytningen fandt sted i begyndelsen af 2008, og allerede i det første regnskabsår kom tvivlen. Dalende omsætning ændrede forudsætningerne og kalkulerne for indtjeningen fra den tyske satellitproduktion. Men Primo Vinduer oplevede også, at det ikke bare var omsætningen, der dalede. Det samme gjorde motivationen blandt de ansatte i Lintrup:

- I bagklogskabens klare lys burde vi have taget højde for, at en udflytning af produktionen har indflydelse på kvalitetsstyringen, på leveringssikkerheden og på fleksibiliteten. Dertil kommer, at medarbejderloyaliteten lider et alvorligt knæk. Det er svært at bevare engagementet og finde fælles fodslag, når ens kollega med ét befinder sig 700 km væk, taler et andet sprog og på alle måder har en anden virksomhedskultur, siger Kristian Andersen.

Flere arbejdspladser i Sønderjylland
Så for Kristian Andersen var beslutningen om at flytte produktionen hjem til Danmark ikke svær. Fabrikken i Tyskland blev lukket pr. 1. december 2014, og siden har intet mindre end 45 lastvognstog taget turen fra Loburg syd for Berlin til Lintrup ved Kongeåen, hvor der nu skabes nye arbejdspladser. Knap 20 er det allerede blevet til, og direktøren forventer et tilsvarende antal nyansættelser, når vinduesbranchen for alvor vågner i løbet af foråret.

De nye produktionsfaciliteter i Lintrup skal ikke blot huse produktion af plastvinduer. Primo Vinduer udvider samtidig sortimentet, så kunderne nu kan vælge mellem plast, plast/alu, træ/alu og træ/plast.

Også på udviklingssiden ser Kristian Andersen nærheden til produktion og salg som en klar fordel. Primo Vinduer har på under et år udviklet og produktionsmodnet hele tre varianter af energiklasse A-vinduet og har allerede produceret sin nye træ/alu-serie i et halvt års tid. Det kunne ganske enkelt ikke være gennemført, hvis prototyperne skulle ha’ været produceret i udlandet, mener han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094