23948sdkhjf

Ungt savværk skeler til Ikea

Det startede nonprofit, men et pænt overskud giver nu ejer blod på tanden.
Oksbøl Savværk har hen over vinteren investeret i nyt udstyr med henblik på at kunne udnytte sit tømmer i endnu højere grad. Samtidig ser ejer Anders Jensen frem til inden for en kortere periode at udvide forretningen med halvfabrikata. En udvikling, han på ingen måde havde forudset. Virksomheden har nemlig en lidt anden historie end de fleste.

Fra beskæftigelsesprojekt til succesfuld forretning
Anders Jensen etablerede Oksbøl Savværk i 2009 med det formål at sikre beskæftigelse til en lille håndfuld medarbejdere, som på det tidspunkt var ansat i virksomheden Scanpal. I Scanpal, som Anders Jensen også ejer, kradsede krisen nemlig som følge af al for stor lagerbeholdning og tilsvarende lav efterspørgsel. Virksomhedens kerneområde var og er stadig reparation, salg og distribution af paller.

- Finanskrisen bankede på i oktober 2008 og vi kunne ikke komme af med en stor mængde paller, og da jeg var ked af at skulle fyre folk, fandt jeg på noget nyt. Jeg startede derfor savværket nonprofit udelukkende for at beskæftige mine folk, men det viste sig mod min forventning at være en god forretning, fortæller Anders Jensen til Wood Supply.

Modsat Scanpal henvender Oksbøl Savværk sig primært til private, og ifølge Anders Jensen har det været en sjov udfordring at kaste sig ud på et helt nyt marked. Det er nu lykkedes ganske godt, for i dag tjener savværket rent faktisk penge. Det er blandt andet produktionen af shelters og jagttårne, der har drevet fremgangen. Og den positive udvikling har givet den driftige ejer nye ideer, som han nu er i færd med at implementere.

Vil ind på "saml-selv-markedet"
Savværket har for nylig investeret i en ny kantverksav for at opnå en bedre udnyttelse af tømmerstokkene. Og med to save til efterbearbejdning er udnyttelsen nu steget fra 65 procent til op mod 80 procent. Det er god økonomi for savværket, men i den grad også for virksomhedens kunder, pointerer direktøren.

- Jeg synes, vi har bevist, at det er muligt at sælge dansk kvalitetstræ til en lav pris, og vi kan da også se på vores kunders geografi, at vi sælger til stort set hele landet.

Savværket beskæftiger fast 2-3 mand, og Anders Jensen giver over for Wood Supply udtryk for, at han med stor sandsynlighed skal ansætte flere folk. Forretningen står nemlig over for en udvidelse.

- Vi har planer om at gå mere over til halvfabrikata og tilbyde vores kunder det vi kalder ”Ikea-produkter", hvor folk selv skal samle vores produkter ved hjælp af en tegning, forklarer Anders Jensen, der dog ikke ønsker at komme nærmere ind på, hvilke produkter der er på tegnebrættet, ligesom han heller ikke ønsker at præcisere tidshorisonten for den nye strategi.

Ud over Scanpal og Oksbøl Savværk er Anders Jensen desuden engageret i et arbejdsmarkedsprojekt for unge, som oplever udfordringer i livet, eks. psykisk sårbare, stofmisbrugere og kriminelle. Projektet, der er nonprofit, er realiseret i samarbejde med Jobcenter Varde.

Fakta:
Scanpal og Oksbøl Savværk er bosiddende på samme adresse og deler desuden cvr. Derfor er det ikke muligt at præcisere, hvor stort overskuddet rent faktisk har været i Oksbøl Savværk det seneste år. Ifølge 2014-regnskabet kom Scanpal og Oksbøl Savværk tilsammen ud med resultat på 413.000 kroner mod et underskud på 91.000 kroner året før. I 2007 stod Scanpal alene for et resultat på 621.000 kroner, så der er stadig et stykke vej tilbage til samme niveau som før krisen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079