23948sdkhjf

Ny kampagne for mindre kendte træarter

"Når vi taler med træbranchen, hører vi, at det ofte er de samme 10 tropiske træarter, som efterspørges", skriver Kristian Jørgensen fra FSC Danmark i dagens klumme.
Tropisk træ fylder godt i den danske møbel-, interiør- og byggetradition. Og med det betydelige aftag spiller virksomheder en stor og afgørende rolle i forhold til at støtte bæredygtig forvaltning af de tropiske skove og dermed også en positiv, grøn udvikling i tropiske skovområder.

Skovene i troperne trues ikke kun af uansvarlig og ubæredygtig hugst, men også af konkurrerende forretningsalternativer som for eksempel minedrift, plantager og landbrug. Derfor er der behov for at sikre bæredygtig skovdrift som attraktivt forretningsområde fremadrettet.

Derfor lancerer vi, med støtte fra Danida, en ny global indsats for at skabe opmærksomhed på, hvordan vi kan støtte de tropiske skove og samtidig skabe værdi for lokalbefolkningerne. En stor del af dette arbejde handler om at fremme brugen af mindre kendte træarter – også kaldet mindre kommercielt anvendte træarter eller ”Lesser known timber species” (LKS).

Med udgangspunkt i en casebaseret database med forskellige anvendelsesmuligheder, en række gå-hjem-møder samt et opkvalificeringsforløb i byggebranchen vil vi i efteråret 2015 fremme en mere mangfoldig brug af tropiske træarter.

Vi kender kun en lille håndfuld
Når vi taler med træbranchen, hører vi, at det ofte er de samme ti tropiske træarter, som efterspørges af producenter, entreprenører, designere og arkitekter. Sammenholdes dette med, at der eksisterer i omegnen af 50.000 træarter globalt, så siger det noget om det potentiale, som ligger i at kigge bredere i sit valg af træarter.

Det smalle fokus på de få arter handler formentlig om, at der er rigtig gode erfaringer med disse arter. Men det handler nok også om manglende viden om alternativerne.

Ved at efterspørge de hundredevis af FSC-certificerede mindre kendte tropiske træarter lettes presset på de mere kendte arter. Samtidig bidrager man til, at endnu flere bæredygtige FSC-skovprojekter får en bedre forretning og adgang til vore markeder. Den gode økonomi er så igen med til at modarbejde konvertering af skove til andre formål. Det er derfor, at vi hos FSC Danmark er så interesserede i at skabe mere viden på området.

Behov for en ny database
For et år siden bemærkede vi, at et af vore ældre databaseprojekter med information om FSC-certificerede tropiske træarter stadig havde stor og international trafik. Vi konstaterede, at der med udgangspunkt i bæredygtig skovdrift ikke rigtig fandtes andre gode alternativer. Det fik os til at indse, at der var et stort behov for mere opdateret viden om emnet.

Vi har nu alliereret os med Danida, hollandske og danske eksperter på området og FSC International for at skabe et værktøj, som kan bruges af alle brancher, der benytter træ. Den nye database vil både indeholde konkrete cases, tekniske data og vil blive udbygget løbende.

Trædyr skal være en reminder
Sammen med den nye internationale database vil der sideløbende lanceres en spændende træprøvemodel. Faktisk er det nærmere en række små dyr sammensat af en variation af træprøver. Dyrene skal fungere som ”vareprøver” og samtidig være en sjov reminder om de alternativer, som findes derude.

Vi inviterer alle ind
Vi leder i øjeblikket efter cases til databasen, hvor der er brugt mindre kendte, tropiske FSC-træarter. Så hvis nogen i branchen har lyst til at spille med, er de meget velkomne til at kontakte mig på kristian@fsc.dk. Følg med i nyhederne på fsc.dk for at lære mere om arbejdet med de mindre kendte træsorter eller kontakt os med konkrete spørgsmål eller kommentarer.
Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11