23948sdkhjf

Støt et bæredygtigt projekt – dansk træ

KRONIK: Danske træsorter er ikke bare bæredygtigt fremstillet. De er også bundsolide, farverige - og fyldt med historie, skriver fabrikant John Bojesen, Wiking Gulve.
Forbrugerne er vilde med at støtte bæredygtige projekter verden over. For her har de sikkerhed for, at varerne bliver produceret under forhold, der tilgodeser de ansatte og miljøet. Og det er en god udvikling, når flere og flere tænker over, hvordan varerne er produceret inden de køber dem.

Til gengæld er det tankevækkende, at når det gælder danske produkter, er der mange forbrugere, der helt glemmer bæredygtigheden – og kun tænker i pris. Eksempelvis køber mange forbrugere stadig prisbillige udenlandske træsorter af tvivlsom oprindelse og fremstilling – og hvor transporten fra fabrik til butik er meget lang. Et paradoks – også ud fra det faktum, at danskerne bekymrer sig meget over de mange udenlandske arbejdere, der kommer til Danmark.

Forbrugerne skal kende historien
Men der er ikke så mange, der bekymrer sig om de millioner af materialer, der årligt kommer ind i landet. Under hvilke forhold er de fremstillet? Og hvad indeholder disse materialer? Er der eksempelvis anvendt sundhedsskadelige stoffer? Vi ved det ikke, men hvis bare prisen er i orden, så køber vi. Og sådan er det desværre også med udenlandske træsorter.

Men heldigvis er det en tendens, som jeg tror kan ændres ved at informere forbrugerne om de mange gode egenskaber, der ligger i dansk træ. Og når de først kender den historie – også den om vores lille fabrik Wiking Gulve – er det min overbevisning, at de gerne vil betale lidt ekstra for at få danske træsorter ind i stuerne.

Danske træer kommer fra et sundt, bæredygtigt og reguleret skovbrug – i stedet for en plantage med tvivlsomme miljø- og arbejdsforhold på den anden side af jorden. Det er også en fordel, at vi er så tæt på råvarerne, så transporten er kort og miljøbelastningen så lille som mulig. Og at alle vore gulve er produceret med dansk arbejdskraft på vores egen fabrik i Danmark, og dermed overholder alle krav til en moderne og sikker arbejdsplads for vore medarbejdere og omgivelser.

Et stykke danmarkshistorie i egen dagligstue
På Wiking Gulve sætter vi en ære i at håndplukke de enkelte stammer, og det sker i et tæt samarbejde med vores søsterselskab PA Savværk på Fyn, der fremstiller massive plankegulve. Her skæres alle vores toplameller (slidlaget) i hårdttræ. Fælles for alle gulvene er, at man er sikret et kvalitetsgulv med en god historie og med en lang fremtid foran sig.

En del af de træer, vi anvender til vore egetræsgulve, er de flere hundrede år gamle flådetræer. Efter at England havde bombarderet København og bortført den danske flåde i 1807, blev tabet opgjort til cirka 90.000 fuldvoksne egetræer, så der blev straks iværksat plantning af nye skove med ”flådeege”, så man kunne genetablere den stolte danske flåde.

Da træerne endelig havde vokset sig store, var tiden en anden, og træskibe stod ikke øverst på listen, så mange fik lov at blive stående i de danske skove. I dag har de godt 200 år gamle træer en perfekt karakter til at skabe smukke og hårdføre trægulve. Resultatet er, at man nu kan gå rundt på et stykke danmarkshistorie i sin egen dagligstue.

Det er så nemt at købe dansk
Flere efterspørger et olieret gulv, der fremhæver træets farver og struktur langt mere end en lakering gør. Fordelen ved olie er helt klart, at det giver en diffusionsåben overflade, som gør, at man kan reparere på den ved eventuelle mærker og slitage. Og skulle gulvet på et tidspunkt blive 'slidt og træt' at se på, så er det nemt at give det en gang olie igen, og derefter har du i princippet et nyt gulv.

Lige nu lancerer vi nye gulve fremstillet af dansk bøgetræ. Bag denne serie står designikonet Jim Lyngvild, der har hentet inspiration til gulvene i det danske nationaltræ samt vikingernes fantastiske fornemmelse for at bygge imponerende langskibe og haller af træ. Specielt gulvet ”Bøg Ull” – opkaldt efter den utæmmede gud for natur og vintersport – venter vi os en del af.

Jeg håber, at ovennævnte historie vil inspirere flere til at købe danske træsorter. For det er så nemt. Gå en tur i skoven og kig eksempelvis på vore smukke bøge- eller egetræer. Og tænk så på, at lige præcis disse træsorter kan blive forvandlet til et smukt og naturligt gulv derhjemme – og det sker efter de fineste principper inden for begrebet bæredygtighed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062