23948sdkhjf

Positive takter i dansk økonomi – men udlandet truer

Det er ikke penge, der mangler i dansk økonomi. Det er fortsat forbrugernes og virksomhedernes lyst til at bruge penge, det kniber med, vurderer chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra AE.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har netop offentliggjort en ny økonomisk prognose for dansk økonomi. AE forventer en vækst på 1 pct. i år og 2 pct. til næste år.

- Forudsætningerne for fremgang i den hjemlige danske økonomi er fortsat positive. Der har været mærkbar fremgang på arbejdsmarkedet, boligpriserne har været stigende, reallønnen på det private arbejdsmarked er steget de seneste seks kvartaler, og forbrugernes optimisme er nu så positiv, at den ligger helt på linje med de gode år i nullerne. Det er rigtig positivt, siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen i en pressemeddelelse.

Der er dog store usikkerheder forbundet med dansk og international økonomi i øjeblikket. Uroen i Europa kan komme til at koste arbejdspladser og vækst i både Danmark og resten af EU.

- Dansk økonomi er underliggende sund, men situationen i udlandet er en trussel. Bremser økonomien på ny op i Europa, eller eskalerer uroen i Ukraine, vil det smitte negativt af på vores eksport, og der er risiko for, at det også vil smitte negativt af på forbrugs- og investeringslysten i Danmark. Det vil være til skade for vækst og beskæftigelse. Men det er et risikoscenario, og vi skal passe på med ikke at male fanden på væggen, så vi får talt dansk økonomi ned i nyt sort hul, hvor den ikke hører hjemme, siger Frederik I. Pedersen.

De danske offentlige finanser er grundlæggende stærke, der er langsigtet finanspolitisk holdbarhed, og staten har et skjult skatteaktiv i danske pensionskasser og i danskernes aktier på op i mod 1.500 mia. kr.

- Den offentlige saldo har det bedre end sit rygte. Vi vurderer ikke, at Danmark ligger tæt på den kritiske 3-pct.-grænse for den offentlige saldo i 2015. Det er ikke penge, der mangler i dansk økonomi. Det er fortsat forbrugernes og virksomhedernes lyst til at bruge penge, det kniber med. Det er i det lys og med den øgede økonomiske usikkerhed afgørende, at finanspolitikken – som fremlagt i finanslovsforslaget – bruges helt til grænsen, afslutter Frederik I. Pedersen.

Find analysen på Arbejderbevægelsens Erhvervsråds hjemmeside
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078