23948sdkhjf

Fortsat frustration over britiske kopimøbler

Det er fortsat lovligt at sælge kopier af danske designmøbler fra England. Den lovgivning, der øjensynlig skulle sætte en stopper for salget af kopimøbler, lader vente på sig. Direktøren hos Fredericia Furniture er frustreret over situationen.
I England kan man stadig ganske lovligt købe en kopi af danske designmøbler til privat brug, og det til trods for at man sidste år vedtog at ændre lovgivningen på området for ophavsret, skriver Epn.

Ændring trækker ud
EU har ellers presset Storbritannien til at indskærpe reglerne for ophavsret, så de følger de regler, der er gældende i de andre EU lande, og tilbage i 2013 vedtog man, at ophavsretten i England således først bortfalder ved 70 året efter designerens død. Desværre er der en indkørselsfase for sådanne lovændringer med en ikke fastsat tidshorisont. Fra en lignende sag i Italien har lovgivningsændringen taget ti år.

For nuværende bortfalder ophavsretten i England efter 25 år, hvilket gør det muligt for briterne at producere og sælge kopimøbler til europæerne, og det vækker harme hos Fredericia Furnitures adm. direktør.

- Vi synes, det er meget provokerende, at private kan købe møbler, der er kopier af de møbler, som vi bruger rigtig mange ressourcer på at markedsføre og brande. Selvom det er en konsekvens af det frie marked i EU, så mener jeg, at alle, der køber et kopimøbel, kan ligestilles med en hæler, siger Thomas Graversen, adm. direktør hos Fredericia Furniture, der sidder med ophavsretten til at sælge nogle af Hans J. Wegners og Børge Mogensens møbler.

Såfremt Danmarks lovgivning på området fastholdes ved de 70 år, vil ophavsretten til Hans J. Wegners møbler udløbe i 2077, mens ophavsretten til Børge Mogensens møbler udløber tidligere nemlig i 2042.

Læs også: Kopimøbler: Danske producenter utilfredse med britiske lovgivere

Fortsætter ufortrødent
Hos den største engelske producent af kopimøbler Voga fortsætter man ufortrødent så længe man har lovgivningen med sig – og direktør Chris Diemer ønsker ikke at forholde sig til det etiske i at sælge kopimøbler til danskerne. Han forholder sig kun til gældende lovgivning.

- Befolkningen i EU kan ganske lovligt gå ind på engelske hjemmesider og købe kopimøbler til privat brug. Det er en konsekvens af det frie marked i EU. Selvfølgelig er det kun møbler, hvor den britiske lovgivning om ophavsret på 25 år er overholdt, siger Chris Diemer.

Kopimøbelvirksomhederne i Storbritannien har netop etableret deres egen brancheforening: Replica Furniture Association (RFA)

Læs også: Briter skaber brancheforening for kopimøbler

Artiklen er en del af temaet Kopimøbler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078