23948sdkhjf

Nu skal statens træ være bæredygtigt

Fra og med tirsdag i denne uge forpligter statslige myndigheder sig til at indkøbe bæredygtige trævarer. For kommuner og regioner vil det dog fortsat være frivilligt.
Med virkning fra den 1. juli skal departementer, styrelser og direktorater sikre sig, at træet er bæredygtigt, når de køber brædder, bjælker og byggematerialer.

Fremover skal statslige træindkøb og byggerier således være af bæredygtigt træ, uanset om det er træ til store eller små byggeprojekter eller til borde, stole eller papir til kontorlokalet. Det gælder både når træet kommer fra Danmark og fra mere eksotiske himmelstrøg som fx Afrika. Det skal bidrage til at bevare verdens skovressourcer.

- Vi skal stille krav til det træ, vi køber og som bruges til byggeri, så vi er sikre på, at nye træer kommer til, når andre fældes. Med bæredygtigt indkøb af træ bliver der blandt andet tænkt på skovens mangfoldighed, skovarbejdernes forhold og den langsigtede produktion i skovene, siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Ulovligt træ er den store synder
Ulovlig handel med træ og ureguleret fældning af skov gør et enormt indhug i skovene, og er nogle steder i verden blandt andet med til at finansiere militser.

FN vurderer, at handel med ulovlige arter udgør et sted mellem 7 og 23 mia. dollar om året, og det er især træ, der er den store synder.

(Kilde: Miljøministeriet)
Håber på kommuner og regioner
Det er kun de statslige myndigheder, der er forpligtede til at stille krav om bæredygtigt træ, men Kirsten Brosbøl håber, at andre vil lade sig inspirere at staten.

- Det er blevet nemmere at købe bæredygtigt, og vi står med en helt ny vejledning, som alle offentlige indkøbere kan benytte sig af. Jo flere der presser på og efterspørger bæredygtigt træ, jo mere bidrager vi til beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af verdens skove. Jeg håber, at også kommuner og regioner og andre, der gerne vil sikre sig bæredygtigt træ, vil bruge vejledningen, siger Kirsten Brosbøl.

Reglerne er fastsat i et nyt cirkulære, som gælder staten, og har følgeskab af en vejledning til alle offentlige indkøbere. Det nye cirkulære afløser en frivillig indkøbsordning, som har medført, at der i dag stilles krav om bæredygtigt træ i cirka 25 procent af statens indkøb og byggeopgaver. Det er især i byggeriet, at gennemslaget har været lavt. De nye regler er en del af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

Reglerne indfases gradvist for forskellige træprodukter frem til 1. januar 2016.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079