23948sdkhjf

FSC Design Award: En færdig prototype på en varm dag

Så blev det Adam Holst Hoffbecks sidste dag på rundrejse med FSC Danmark. Med rød marinti og bananreb fik han lavet prototypen på sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel.
Varmen er ikke til at tage fejl af. Det er fugtigt og vi står i værkstedet beregnet til at udforme modeller til PT Integras kunder. Rund om os går indonesiske arbejdere og skærer til og samler. Tilsyneladende er vi de eneste som sveder.

Adam skærer sine maranti-træ-pinde til med rundsav. Arbejderne omkring os kigger noget og griner, det er vist ikke hver dag en gruppe som os kommer forbi.

Maranti
Det er rød maranti, som værkstedet sælger mest af. Det samme træ, som vi så i FSC-skoven. Adam giver sin vurdering af træet rent kommercielt:

- Det har en rigtig flot farve og struktur, men det er ikke så hårdt og tungt. Det har dog en del egenskaber som er meget gode, lyder hans vurdering.

Adam har i løbet af aftenen udviklet en teknik til at få flettet bananreb til sit design. Som i det oprindelige læderdesign arbejder han med simple løkker som træpindende kan fæstnes i.

”Jungle-edition”
Vi trækker ud i en større hal og Adam kombinerer marantipindende med det lokalt flettede bananreb i hans garderobemøbel og vurderer resultatet.

- Det er meget jungle, kommenterer han, - en meget indonesisk version og et ret sjovt forsøg. Der hjemme vil min æstetik normalt være anderledes, men det er sjovt at lege med materialerne og finde egenskaberne i f.eks. bananflet, siger han videre.

Vi er gået udenfor for at tage billeder af designet op ad fabrikkens farvestrålende vægge i blå, grøn og gul. Pludselig står troperegnen ned over fabrikken og vi trækker i læ under et halvtag.

Imens det regner på bliktagene prøver Adam også at lave pinde af rattan – det plantemateriale som vi så i FSC-skoven og som ofte bruges til at lave f.eks. kurvemøbler af. Han kombinerer dem med lædersnørerne fra sit oprindelige design for at få et kombineret udtryk.

- Det er sjovt hvordan man kan tage et design som mit, som er så nogenlunde simpelt og så ved at ændre nogle få materialer forandre det samlede udtryk så fundamentalt, siger Adam imens han vurderer de færdige resultater. Det er ikke snor lige, men det er 100% lokalt.

Design kan gøre forskellen
Turen er ved at være slut. Det er sidste dag, og om et par timer sidder vi i flyet imod Danmark igen. Men hvad er så konklusionen? Kan designere gøre en forskel for verdens skove?

Her er Adams vurdering:
- Den fabrik vi har været på, er en større fabrik og tingene er tænkt mere økonomisk end håndværk. Man kan godt se, at det er amerikanske købere de har - tingene er store og skal se flotte ud udadtil, men går man tættere på, er det tydeligt, at det ikke er håndværket, der kommer først. Samtidig klager fabrikken over manglen på efterspørgsel på FSC, siger han

Måske hænger tingene sammen. Hvis der var mere fokus på design og kvalitet, så ville man måske også gå mere op i træets historie. Ifølge Hartono fra FSC Indonesien og ifølge de designere fra Indonesien vi mødte i Jakarta, er det netop det, der er brug for. Flere dygtige designere, som kan omsætte træ og skabe værdi til det - og dermed skabe værdi til skovene, så de ikke forsvinder.

Om Adams fremtid ligger i Indonesien er ikke til at vide – i hvert fald vender han hjem med en åben invitation fra designerne i Jakarta.

- Det har været en fantastisk tur, det er utroligt, at man kan opleve så meget på så kort tid, siger Adam.

- Jeg kommer særligt til at savne skoven og de fantastiske oplevelser vi havde der, slutter han.


Fakta: FSC Design Award og rejsen
Adam Holst Hoffbeck vandt i efteråret 2013 FSC Design Award med sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Adam er nu taget af sted på vinderrejsen til Indonesien og Wood Supply bringer hans rejseoplevelser.

FSC Design Award er en designkonkurrence for alle landets design- og arkitektstuderende. Det er 8. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093