23948sdkhjf

FSC Design Award: Der hvor træet ender

På sin rundrejse med FSC Danmark er Adam Holst Hoffbeck nået til PT Integra Groups fabrik, hvor han oplever FSC-møbelproduktion på nært hold og påbegynder arbejdet med egen protoptype.
Vi har brugt de sidste dage i skovene på Borneo, men nu er tiden kommet til at se nærmere på de kæmpe produktioner, som foregår i Indonesien. Her fra ender masser af produkter på det vestlige marked og rigtig mange af dem i form af møbler, udformet i træ fra skovene.

Som vi så tidligere, forsvinder skovene på Borneo fordi man kan tjene flere penge på oliepalmeplantager, kulminer og landbrug. Vi skal besøge PT Integra Groups fabrik, som også ejer den FSC-skov vi har besøgt. Stedet er FSC-certificeret, men oplever, hvad de selv betegner som lav efterspørgsel på FSC. I øjeblikket er ca. 20% af træet som eksporteres fra deres fabrik i Surabaya FSC-certificeret. Det er hovedsageligt trægulve, der sælges her.

Langt fra Danske forhold
Fabrikken producerer møbler til f.eks. USA. Her laves alt fra kurveflet til skolemøbler og kæmpesenge. Vi får en rundtur i det enorme område og får et godt indtryk af, hvordan det er at være arbejder i Indonesien. Det er en kæmpe kontrast fra de rolige skove vi lige kommer fra.

- Standarden for arbejderne her er nok ret høj i forhold til andre steder. Men med danske øjne, må det stadig være hårdt at være arbejder sådan et sted, siger Adam.

Der er da også varmt og en masse maskinstøj i de kæmpe haller.

Rød Maranti
Vi finder en stak Rød Maranti som er FSC-certificeret og som kommer fra den skov, vi har brugt dagene i. Det er den samme træsort, som det lille træ Adam plantede i regnskoven tidligere på ugen. Adam vælger at lave sin prototype af sit vinderdesign i denne træsort.

Selvom det er en noget let træsort, har den en fin farve. Adam vil også prøve at erstatte læderet i sit oprindelige design med et indonesisk materiale. Inspirationen kommer da vi ser nogle kvinder sidde og flette kurve af bananblade. Vi får skaffet noget snoet bananmateriale som kan bruges. Nu har Adam aftenen til at få en ide til, hvordan man kan flette bananmaterialet til en indonesisk version af designet.


Fakta: FSC Design Award og rejsen
Adam Holst Hoffbeck vandt i efteråret 2013 FSC Design Award med sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Adam er nu taget af sted på vinderrejsen til Indonesien og Wood Supply bringer hans rejseoplevelser.

FSC Design Award er en designkonkurrence for alle landets design- og arkitektstuderende. Det er 8. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096