23948sdkhjf

FSC Design Award: Regnskoven venter

Adam Holst Hoffbeck besøger regnskovsområde og oliepalmeplantage.
Tidligt op og med fly fra Jakarta til Balikpapan i Øst Kalimantan på Borneo. Møderne i går satte en masse tanker i gang, og vi glæder os til at komme ud og se alt det, som TBI og Hartono fra FSC Indonesien fortalte om.

Der er mest indonesere at spotte ombord på flyet, og efter et par timer i luften kan vi hoppe ud i morgensolen i Balikpapan og ind i den ventende bil, som skal tage os ind i landet.

Tydelige regnskovsrydninger
Vi kører nogle timer og forlader efterhånden de små byer med træhuse og scootere, men selvom her er frodigt og grønt, har vi endnu ikke set noget rigtig skov. Tilsyneladende er de mere eller mindre ødelagte eller omlagt til palmeplantager.

Vi stopper ved en smuk lyseblå sø ved siden af et stort ryddet område. Det viser sig at være resultatet af den omfattende kulminedrift, som er en af de største sektorer i Øst Kalimantan. Søen dannes i hullet fra minen, og vandet bliver så syreholdigt, at det hverken kan bruges af fisk eller andet dyreliv.

Plantager sætter spor
Vi skrumler afsted på 12. time igennem store områder med plantager og store ryddede områder.

- Det er spændende at køre og se, hvordan det hele udfolder sig fra storby til skov, og at man skal køre så langt for bare at komme i noget, der ligner en intakt skov. Man kan køre flere timer i det samme uden, at det ændrer sig - det er bare så stort. Det er også voldsomt at se så kæmpe store ryddede områder – tanken om, at det har taget mange år for regnskoven at gro op, og at man så bare rydder det uden f.eks. at plante det igen, lyder det far Adam.

Palmen der æder regnskoven op
Det mest dominerende indtryk er nok de vidtstrakte oliepalmeplantager, som man ser over hele Borneo. Olien bruges f.eks. til fødevarer og kosmetik, og den store efterspørgsel på produktet har på få år været med til at ændre landskabet på Borneo fuldstændigt. Hvor der før stod regnskov, er der i dag palmer så langt øjet rækker i snorelige rækker. Mange lokale er beskæftiget i oliepalmeplantagerne, hvor de skærer klaser med nødder ned og fragter dem ind til byen på lastbiler.

Den store forretning som palmeplantagerne har skabt sammen med kulminedriften, gør det svært at motivere skovejere til at beholde deres skove frem for at fælde dem til fordel for penge fra de to sektorer. Derfor er arbejdet med FSC ekstra vigtigt, da ideen er at skabe værdi i skoven, så man kan tjene penge på den.

Narkata Rimba
Vi ser solen gå ned over oliepalmeplantagerne, inden vi kører videre i mørket. 15 timers kørsel tager det i sidste ende at nå vores mål; FSC-skoven Narkata Rimba ejet af PT Integra Group. The Boreno Initiative, som vi mødte i Jakarta, har været med til at støtte FSC-certificeringen af området.

Nattens lyde møder os, da vi noget møre vakler ud af bilen, og vi bliver budt velkommen i Base Campen af smilende ansatte i Narkata Rimba. Base Camp er en lille træbygning med en veranda, en fælles stue og en række små værelser. Her er simpelt men rent, og gæstfriheden er i top. Vi går i seng fulde af forventning og med en aftale om allerede at mødes nogle timer senere for at køre ud og se solopgangen over skoven klokken 5.


Fakta: FSC Design Award og rejsen
Adam Holst Hoffbeck vandt i efteråret 2013 FSC Design Award med sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Adam er nu taget af sted på vinderrejsen til Indonesien og Wood Supply bringer hans rejseoplevelser.

FSC Design Award er en designkonkurrence for alle landets design- og arkitektstuderende. Det er 8. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157