23948sdkhjf

Følg vinderen af FSC Design Award

Adam Holst Hoffbeck vandt i efteråret 2013 FSC Design Award med sin kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Nu er han taget til Indonesien, hvor han blandt andet skal udforme en prototype af sit vinderdesign.
Det er 8. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere. På dette års designrejse til Indonesien får vinderen følgeskab af en journalist og en fotograf, og sammen tager de på en uforglemmelig rejse.

Følg 20-årige Adam Holst Hoffbeck på sin rejse til Indien. Han vil dagligt berette om sine oplevelser her på Wood Supply.

Rejsen begynder
24 timer på farten, kø til immigrationen og så står vi endelig i Jakarta, Indonesiens hovedstad. Med sine imponerende 10 millioner indbyggere er den Indonesiens største by, og det er her rejsen begynder. Her skal vi møde businesssiden af skovindustrien inden turen går til regnskoven på Borneo.

Vi nyder en lunken indonesisk øl i plastikhavemøblerne foran en lokal kiosk i det centrale hotelkvarter. Gaderne er ved at være tomme for mennesker, men der er stadig folk, som går og rydder op i de små gadekøkkener langs vejen. Her og der piler en kat eller en rotte forbi, og over alt gror træer og grønne planter imellem fortovssten og mure.

Som man sidder her, virker skovene langt væk, og der må være langt fra den moderne Indonesers hverdag i Jakarta og til de skovområder på f.eks. Borneo, der er hele grunden til vores rejse.

De truede skove
Indonesien har nogen af verdens mest truede skovområder. I gennemsnit har Indonesien mistet 1,8 millioner hektar skov om året og er ansvarlig for omkring 14 % af den globale CO2 udledning – kun overgået af Kina, Europa og USA.

Med historier om pres fra kulmineindustrien, palmeolieplantagerne og landbruget og med billeder af ”hjemløse” orangutanger i baghovedet har træ fra Indonesien længe båret store spørgsmål med sig, når det f.eks. blev solgt i Danmark. Vi vil ud og se ved selvsyn, hvordan det står til, og hvad man egentlig kan stille op med skovrydningen. Vi stiller spørgsmålet om, hvorvidt dansk design kan være med til at gøre en forskel, og om der er en fremtid for skovdrift på Borneo.

Om FSC Design Award
FSC Design Award er en konkurrence for Danmarks design- og arkitektstuderende og tager udgangspunkt i materialet træ. Konkurrencen giver de studerende vide rammer for, hvad de kan designe, og det eneste krav er, at godt design og kommercielt potentiale går hånd i hånd med tanker om bæredygtighed. Bag konkurrencen står FSC Danmark, Verdens skove og miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden.

The Borneo Initiatives engagement i FSC
Vinderrejsen til Indonesien arrangeres i samarbejde med fonden The Borneo Initiative (TBI), der arbejder for at forhindre rydning af tropiske skove og for at forhindre, at de ødelægges af overudnyttelse. Det gør TBI konkret ved at støtte certificering af naturskove, herunder FSC-certificering, specielt i Indonesien. Fonden har kontor i Indonesien men også i både Holland og USA, hvor de faciliterer forbindelser til FSC-virksomheder i Europa og USA.

I Indonesien er TBI’s mål at gå fra 1,1 millioner hektar certificeret skov i 2009 og 4 millioner ved udgangen af 2013 til omkring 5 millioner hektar ved udgangen af 2014 og 9 millioner i 2016. FSC Danmark håber med turen til Indonesien at kunne være med til at sætte fokus på TBI’s vigtige arbejde og samtidig at motivere forbrugere og virksomheder til at støtte de indonesiske skove ved at købe træ fra de FSC-certificerede skovområder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078