23948sdkhjf

Nu skal der genbrugstillæg på franske møbelpriser

Repræsentanter fra to franske genbrugsordninger var i sidste måned i København for at give danske møbeleksportører et detaljeret indblik i ny fransk lovændring.
Det franske parlament vedtog i 2010 en lovgivning om indsamling og genanvendelse af kasserede møbler. Loven blev i 2012 udmøntet i en forordning, som pålægger alle leverandører af nye møbler på det franske marked at indføre et ’recycling’-pristillæg. Det skal finansiere bortskaffelse af, og materialegenvinding fra, de brugte møbler.

Til dette formål er der etableret to genbrugsordninger: Éco-mobilier, der tager sig af boligmøbler, og Valdelia, der tager sig af kontor- og kontraktmøbler. Loven er formelt trådt i kraft i maj 2013, men gennemføres gradvist og ventes først fuldt implementeret i 2015/16.

- Ved at indgå aftale med en af de to genbrugsordninger sikrer leverandøren sig, at bortskaffelsen og genanvendelsen foregår på ansvarlig og effektiv vis. Møbelleverandører, der sælger til både bolig- og erhvervsmarkedet, skal vælge den ordning, hvor hovedparten af omsætningen ligger, forklarer konsulent Mikael Eirup fra brancheorganisationen Træ- og Møbelindustrien (TMI).

Begge ordninger opdeler begrebet møbler i 10 kategorier:
• Dagligstuemøbler
• Småmøbler
• Soveværelsesmøbler
• Madrasser
• Kontormøbler
• Køkkenmøbler
• Badeværelsesmøbler
• Udemøbler
• Stole og andre siddemøbler
• Erhvervs- og kontraktmøbler

For hver kategori er der udarbejdet beregningstabeller, som – med udgangspunkt i det enkelte møbels vægt, størrelse og materialesammensætning – viser, hvor stort et recycling-tillæg, der skal lægges på salgsprisen. Som leverandør er man forpligtet til at beregne og opkræve dette tillæg, der skal fremgå som en specifik post på fakturaen. Hvert kvartal skal leverandøren indberette omfanget af solgte møbler til enten Éco-mobilier eller Valdelia og viderebetale de indbetalte recycling-tillæg.

Ved en leverandør forstås den virksomhed, der i Frankrig bringer et møbel på markedet for første gang. Afhængigt af salgsformen kan det derfor både være en producent, en importør, en forhandler, en samle-/montagevirksomhed eller andet.

Som møbeleksportør til Frankrig er det vigtigt, at man støtter sine franske samarbejdspartnere ved at forsyne dem med alle relevante detaljer om produkternes sammensætning, vægt og størrelse, så pristillæggene kan beregnes korrekt.

Repræsentanter for Éco-mobilier og Valdelia har på et informationsmøde for danske møbeleksportører i november 2013 gennemgået detaljerne i de to ordninger. Præsentationerne fra mødet (på engelsk) kan findes på Træ- og Møbelindustriens hjemmeside http://tmi.di.dk .

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062