23948sdkhjf

Snedkerfagene gør klar til offensiv i Aalborg

Setuppet er større end nogensinde, når Snedkernes Uddannelser i slutningen af januar viser sig frem for op mod 30.000 besøgende under DM i Skills.
Snedkernes Uddannelser var næsten ikke til at overse, da Aarhus Stadion og de tilhørende haller dannede rammen om DM i Skills 2013. Om lidt under to måneder er scenen skiftet ud med Gigantium i Aalborg, hvor træ- og møbelindustrien satser endnu mere på at vise sig frem for hr. og fru Danmark og – ikke mindst – den generation af unge mennesker, der står foran valg af uddannelse.

- Vi satsede stort sidste år, men setuppet er endnu større i år; både rent udstyrsmæssigt, men også med hensyn til udstillingsstand, fortæller Ole Egemose fra Snedkernes Uddannelser til Wood Supply.

Udover fire konkurrencestande – én for hver af de deltagende uddannelsesretninger – vil Snedkernes Uddannelser råde over et areal på 72 kvadratmeter. Her vil lærlinge og nyuddannede give et indblik i, hvad maskinsnedkeren, møbelsnedkeren, bygningssnedkeren og møbelpolstreren egentlig laver ude på virksomhederne.

Den nyeste teknologi til rådighed
Snedkernes Uddannelser har forberedt deltagelsen gennem det meste af et år, og i samarbejde med en række sponsorer er det lykkedes at skabe rammerne om det, der ifølge Ole Egemose med stor sandsynlighed bliver mesterskabernes største stand.

Blandt samarbejdspartnerne er Homag Danmark, som for tredje gang leverer og installerer et komplet CNC-anlæg til brug i konkurrencerne. Virksomheden stiller desuden medarbejdere til rådighed for skolerne før og under Skills; alt sammen for at give eleverne mulighed for at prøve kræfterne med den nyeste teknologi.

- Siden 2007 er arbejdsstyrken halveret, og meget er gået tabt. Det kan ikke nytte noget, at vi sender avanceret teknologi ud i virksomhederne, hvis ingen kan betjene det. Vi skal højne standarden og vidensniveauet efter en årrække, hvor udviklingen er gået den forkerte vej, siger administrerende direktør Jørn Robdrup om baggrunden for, at Homag Danmark støtter op mesterskaberne.

Det handler om at skabe interesse
Både han og Ole Egemose betoner vigtigheden af denne slags fremstød i en branche, som har svært ved at tiltrække nye lærlinge. Et støvet image og manglende kendskab er barrierer, som DM i Skills kan være med til at nedbryde.

- Vi har konstant ledige elevpladser som maskinsnedker. Men de unge kender Skills, og det er en god anledning til at vise dem, hvad de kan bruge uddannelserne til. Jeg tror, at det kan få flere til at søge ud i træ- og møbelindustrien, siger Ole Egemose.

- Det er hjælp til selvhjælp. Man sælger ingen CNC-maskiner ved at tage til DM i Skills, men vi får skabt interesse og vist de unge, at man også bruger moderne teknologi i træ- og møbelindustrien, tilføjer Jørn Robdrup.

Åben invitation til branchen
Planen er at supplere aktiviteterne på standen med en udstilling, hvor nogle af branchens virksomheder får mulighed for at vise møbler, køkkener og andet dansk design frem for de op mod 30.000 mennesker, der ventes at lægge vejen forbi Gigantium i det østlige Aalborg.

Men selvom Skills i 2014 afholdes for fjerde gang, er kendskabet i træ- og møbelbranchen fortsat er relativt begrænset, og for Ole Egemose er det derfor noget af en udfordring at overbevise virksomhederne om værdien i at være med.

Han er dog fortrøstningsfuld og forventer, at alle 40 kvadratmeter er udlejet, når branchens bedste elever tager hul på konkurrencerne torsdag den 23. januar.

FAKTA
Snedkernes Uddannelser, som er sekretariat for uddannelserne maskinsnedker, møbelsnedker, bygningssnedker samt boligmonteringsuddannelserne, deltager i 2014 i DM for tredje gang med i alt 19 elever.

Til hver enkelt uddannelse er der stillet opgaver, som skal gennemføres i løbet af de tre dage. Der vil blive kåret en danmarksmester indenfor hver enkelt uddannelse. Opgaverne er udarbejdet af henholdsvis Skive Tekniske Skole, Herningsholm Erhvervsskole, Københavns Tekniske Skole samt Svendborg Erhvervsskole.

Snedkernes Uddannelser afholder udgifterne i forbindelse med afviklingen både hvad angår lærere og andre tilsynsførende samt leje af stande, udstyr mv. i Gigantium. Derudover har en lang række af virksomheder og organisationer sponsoreret midler, maskiner og udstyr i forbindelse med arrangementet. Homag Danmark og Felder sørger for at opstille et komplet maskinværksted til brug i konkurrencerne.

Sponsorer: Fagligt Fælles Forbund 3F, TMI Træ- og Møbelindustrien/DI, Dansk Byggeri, Dansk Håndværk, Træfonden, Felder, Homag Danmark A/S, Niels Kalhave A/S, Davinde Savværk, Festool, Scanteam A/S, Pfaff-Industri A/S, Claudius Foam, VO ApS.

Artiklen er en del af temaet DM i Skills.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094