23948sdkhjf

Højskoleelev vinder designpris

For første gang nogensinde gik FSC Design Award ikke til en af landets videregående arkitekt- eller designskoler. Årets vinder er 20-årige Adam Holst Hoffbeck fra designhøjskolen Krabbesholm.
Aller Medias hovedsæde på Havneholmen i København dannede ramme for afgørelsen af årets FSC Design Award, hvor 96 studerende fra landets design- og arkitektskoler præsenterede en mangfoldighed af bæredygtigt design i træ.

Mulighederne for at designe i træ er mange. Således var der både lamper, borde, stole, højtalere og endda en legetøjsbil blandt de i alt 64 deltagende produkter i årets konkurrence, der var den ottende i rækken.

Mindst muligt træ med mest mulig funktion
Flere unge designere deltog med et garderobemøbel, og dommerne fandt deres favoritdesign i Adam Holst Hoffbecks kombinerede rumdeler, garderobe og opbevaringsmøbel. Designet består af tværgående egetræsstænger, der hænger i klassisk flettede lædersnore og fungerer som bøjlestænger.

Dommerjuryen lagde vægt på, at designet var letforståeligt, æstetisk og samtidig funktionelt. Desuden fremhævede de brugen af få, men ærlige, materialer, og at vinderen fortolker dansk møbeltradition.

- Jeg har arbejdet ud fra en idé om at bruge mindst muligt træ til mest mulig opbevaring. Det har handlet om, hvad der er for meget, og hvad der er for lidt. Det er et minimalistisk design, men jeg har kræset for detaljerne og fokuseret på at gøre det, der er, godt, fortalte Adam Holst Hoffbeck lige efter prisoverrækkelsen og de mange lykønskninger fra medstuderende, som også deltog i konkurrencen.

Minister på talerstolen
Miljøminister Ida Auken var blandt flere prominente gæster på den røde løber onsdag eftermiddag. Hun overrakte hovedpræmien til Adam Holst Hoffbeck efter at have holdt en tale for de 300 fremmødte, hvor hun understregede vigtigheden af at have en designkonkurrence, der belønner foreningen af bæredygtighed og godt, æstetisk design, som almindelige forbrugere er interesserede i. Med direkte henvendelse til de studerende lød det fra ministeren:

- Det er afgørende, at vi får jer designere med ind i bæredygtighedsarbejdet, for vi vil gerne have, at folk tænker, at bæredygtighed og godt design hænger sammen, fordi de synes, det er den rigtige vej at gå, og ikke nødvendigvis altid fordi man har et stort hjerte.

Luiza Rabelo Brandao fra WWF Verdensnaturfonden opfordrede også i sin tale ved overrækkelsen de unge til at gøre op med tidligere generationers hensynsløse udnyttelse af verdens skove:

- I er generationen, der skal gøre op med tidligere generationers ligegyldighed. Ved at vise vejen gennem bæredygtigt design, bliver bæredygtighed ikke en mulighed, men standarden, sagde hun.

Turen går til Sydøstasien
Adam Holst Hoffbeck kan nu se frem til et begivenhedsrigt forår i FSC’s tegn og fortæller, at han glæder sig til at komme i kontakt med mere træ. Hovedpræmien ved FSC Design Award er traditionen tro en rejse til et af verdens FSC-certificerede skovområder.

Denne gang går turen til Sydøstasien, hvor vinderen i fællesskab med en fotograf og en repræsentant fra FSC Danmark får mulighed for at se bæredygtig skovdrift med egne øjne. Adam Holst Hoffbeck kommer også til at besøge et værksted, hvor der skal udarbejdes en prototype af det vindende garderobemøbel i samarbejde med lokale håndværkere.

Flere priser
Samtidig med vinderen af FSC Design Award, blev de ni næstbedste designs kåret som runner-ups, og Trip Trap uddelte ”Crafted Prisen” til Stine Hedelund Andersen. Det blev også afsløret, at læserne af magasinet Mad & Bolig havde valgt Anne Halskovs stol ”Not my chair” som bedste bæredygtige design ved deres læserafstemning.

Alle prisvindere og de ni runner-ups vil efterfølgende blive udstillet i Kvist Industries’ showroom i Aarre. Kvist producerer mange af de skandinaviske designprodukter, eksempelvis for brands som Fredericia Furniture, Hay og Mater, og udstillingen giver således de udvalgte en unik mulighed for at blive vist frem for den skandinaviske møbelindustri. Udstillingen åbner torsdag den 5. december, hvor Kvist samtidig byder vinderne og runner-ups inden for til en workshop omhandlende produktudvikling.

Dommerpanelet i dette års FSC Design Award bestod af Peter Bundgaard Rützou (designer og medejer af Space Copenhagen), Malene Flensted Urup (kreativ direktør hos Trip Trap), Michael Kvist (medejer af Kvist Industries), Ole Kiel (kategorigruppechef hos Coop), Henriette Ekholm (kommunikations- og indretningschef hos Ikea) samt Mette Schelde (freelancearkitekt, designer og vinder af FSC Design Award 2010).
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093