23948sdkhjf

DI: Modstand mod den europæiske patentdomstol stiller danske virksomheder ringere

DI har svært ved at forstå, hvorfor DF ønsker at stille danske virksomheder ringere end deres konkurrenter i resten af EU i og med, at partiet i Folketinget har sat sig for at stemme nej til patentdomstolen.
Det skal være nemmere og billigere for virksomheder at opnå og håndhæve patentbeskyttelse én gang for alle i størstedelen af EU.

Den europæiske patentdomstol er en del nogle effektiviseringer i det europæiske patentsystem, som har til formål at gøre det nemmere og billigere for virksomheder at opnå og håndhæve patentbeskyttelse én gang for alle i størstedelen af EU. Dermed er indførelsen af den europæiske patentdomstol en ubetinget gevinst for såvel store som mindre virksomheder, mener chefkonsulent Lars Holm Nielsen, DI.

- Patentreformen vil betyde et produktivitetsløft til innovative danske virksomheder, som blandt andet vil slippe for særlige administrative krav, oversættelse af patentet og nationale gebyrer, siger chefkonsulenten.

Han har derfor mere end svært ved at forstå, hvorfor DF nu mener, at partiet alligevel vil stemme nej til den europæiske patentdomstol, efter at regeringen ikke har ønsket at komme DF's krav i møde om at indkalde til forhandlinger om den såkaldte velfærdsturisme.

Udsigt til folkeafstemning
Dermed er der udsigt til, at vi skal have en folkeafstemning om dansk tilslutning til patentdomstolen den 25. maj 2014 i forbindelse med valget til EU-Parlamentet. Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast i Folketingets åbningstale for to uger siden i tilfælde af, at Folketinget ikke vedtager lovforslaget om patentdomstolen med de nødvendige fem sjettedeles flertal. Det flertal kan kun lykkes, hvis enten Dansk Folkeparti eller Enhedslisten dropper sin modstand mod EU's patentdomstol.

- Vi håber da fortsat på, at der vil kunne findes et fem sjettedels flertal i Folketinget, som man har kunnet tidligere. Både sommerens høring og førstebehandlingen af lovforslaget i torsdags viste, at vi endnu har til gode få saglige begrundelser for et nej, siger Lars Holm Nielsen.

I 1989 var der et bredt folketingsflertal bag den europæiske patentkonvention. Det samme var tilfældet, da Danmark i 1992 tiltrådte en aftale om EF-patenter, og da Danmark i 2006 tiltrådte en reform af den europæiske patentkonvention skete det med opbakning fra alle Folketingets partier – inklusiv Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Afliv myterne
I DI håber Lars Holm Nielsen, at der alligevel kan indfinde sig en bred enighed i Folketinget ved at undgå at spille med på en række myter om domstolen og den praksis.

Eksempelvis om reformen åbner mulighed for 'software-patenter'. Eller om patentdomstolen giver nye mulighed for forum-shopping.

- Begge myter kan vi afkræfte, og vi så meget gerne, at vi kunne få dem helt aflivet, så debatten om reformen kunne tage afsæt i virkelighedens verden, siger Lars Holm Nielsen.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079