23948sdkhjf

Gensynsglæde i hovedstaden da tre dages designfest blev skudt i gang

Where would we be without you? Allerede onsdag formiddag stod det klart, at arrangørerne bag denne tiende udgave af 3 Days of Design ikke behøver spekulere for meget over svaret på det spørgsmål, der udgør årets tema.

Endnu før de sidste gule balloner var fæstnet ved trappestenen, var der godt fyldt hos House of Finn Juhl i Gothersgade, og i nærliggende Bredgade snoede florlette farverige skørter sig ud og ind mellem sightseeing-busser og varevogne, der måtte væbne sig med ekstra tålmodighed denne formiddag. Og sandsynligvis også de to kommende. Københavns årlige designfestival er skudt i gang, og både ude- og hjemmepublikummet er mødt talstærkt op.

I køen foran Odd Fellow Palæet, hvor Samira Kudsk endnu engang står bag fællesudstillingen Framing, blev der hilst på mindst en håndfuld sprog, og gensynsglæden var nærmest håndgribelig, da et højstemt tysk hallo blev besvaret af et lydeligt kindkys. Smask.

Der er ingen tvivl om, at den designfestival, fire brands for et årti siden startede i en lagerbygning i Nordhavn, under Signe Byrdal Terenzianis ledelse har vokset sig til en af branchens mest betydningsfulde fætterkusinefester på dansk grund, og når hovedstaden som på førstedagen tager sig ud fra sin allermest solbeskinnede side, kan man dårligt tænke sig et bedre sted at mødes.

Må vi røre?

Jubilæumsåret er også et rekordår, når det kommer til antallet af udstillere. De københavnske showrooms og baggårde tæller i disse dage mere end 290 udstillere fordelt på 13 distrikter, herunder de to nytilkomne i Carlsbergbyen og på Refshaleøen.

Som den stedkendte allerede vil have opdaget, var Wood Supplys udsendte dog startet på mere traditionel 3 Days-grund i Frederiksstaden, hvor de historiske højloftede bygninger danner værdigt bagtæppe for det væld af nye designs, udstillerne for manges vedkommende har timet til lige netop disse dage.

I Odd Fellow Palæet breder Framing sig over alle tre etager, og selv den majestætiske trappeopgang er inddraget i udstillingsøjemed. Her står Tarkett og Note Design Studio bag installationen Uplift, der er “designet til at strække mulighederne i tæpper”, og alene det, at tæpperne pludselig er kommet på højkant og svøbt om søjler, der er som skabt til rammerne, lader til at vække opsigt. 

I hvert fald gik kun få onsdagsgæster forbi uden at lade en hånd glide over, og man kan næsten ikke undgå at undres over, hvordan branchen klarede sig igennem en pandemitid, hvor det taktile måtte nedprioriteres, mens alt rykkede online.

– Can we touch it? spurgte en besøgende hos Luceplan på anden sal, allerede inden den entusiastiske sælger fik afsluttet sin fortælling om en lampeskærm i bioplast.

Sjældne smil i Bredgade

Generelt fylder materialebevidstheden og de gode grønne valg meget på dagsordenen i år, hvilket dårligt kan overraske de, der kender industrien indefra. Således heller ikke Wood Supplys udsendte, der måske grundet sit meget jyske ophav i højere grad er overrasket over, hvad en designfestival kan gøre for en hovedstad, der til tider kan synes lidt utilnærmelig.

Som hyppig gæst lærer man nemlig hurtigt, at det der med at smile til fremmede er noget, man helst skal holde hjemme i Jylland, men når solen skinner, som var den betalt for det, kan man jo lade sig rive med af stemningen. Og måske det samme gør sig gældende for andre, for lige på denne onsdag blev der ikke alene smilet tilbage. Der blev sågar indledt konversationer med fremmede mennesker på tilfældige bænke.

– Are you here for the festival?

Okay, så ikke en indfødt, men ikke desto mindre en uventet invitation til en samtale, der viste sig at komme fra den arkitektuddannet brite, som på sit værksted i Værløse har specialiseret sig i træskulpturer, og hvis arbejde kan opleves i showroomet hos Carl Hansen & Søn på den modsatte side af gaden.

Så hvor ville 3 Days of Design være uden dig? Uden os? Forhåbentlig er det ikke et spørgsmål, det nogensinde bliver nødvendigt at svare på, for det klæder både hovedstaden og menneskene i den, at man i hvert fald i tre dage om året kan mødes med smil og fælles entusiasme om den danske designstolthed. Støder du en af de kommende dage på en lidt for glad type i de københavnske gader, kan der altså meget vel være tale om en jysk journalist. Og bare rolig – vi lover at tage hjem igen lige om lidt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094