23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tilbagetrækning af 29 mill. IKEA kommoder i USA rammer også danske producenter

Det gav genlyd i møbelbranchen, da det blev offentliggjort, at IKEA trækker 29 mill. Malm kommoder tilbage. Tilbagetrækningen er allerede begyndt at indvirke på danske producenter, som eksporterer til USA.

Det gav genlyd i møbelbranchen, da det blev offentliggjort, at IKEA trækker 29 mill. Malm kommoder tilbage fra markedet i USA efter krav fra de amerikanske myndigheder. Samtidig meddelte IKEA, at man ikke ville trække kommoderne tilbage i Europa. Her har vi slet ikke set tilsvarende ulykker i samme omfang som i USA.

Med de amerikanske myndigheders krav om tilbagetrækning er problemet nu ikke kun IKEA’s. Alle, der fremstiller eller sælger fritstående opbevaringsmøbler med døre, skuffer eller klapper, har det samme problem. Fritstående opbevaringsmøbler kan alle vælte, hvis de ikke er fastgjort til væggen/bygningen.

BAGGRUND FOR TILBAGEKALDELSEN I USA
Indenfor de seneste ca 10 år har der i USA været ca 120 dødsulykker, hvor børn er blevet slået ihjel, fordi et opbevaringsmøbel væltede ned over dem. Det skal understreges, at de 120 dødsfald kun er med opbevaringsmøbler. Når det gælder dødsulykker med TV, er ulykkestallet noget større.
IKEA har kun haft ganske få dødsulykker i USA med deres kommode, men IKEA giver gode overskrifter – det er formodentlig derfor, det blev det IKEA, der blev tvunget til at tilbagekalde kommoder.
IKEA er også så store og velhavende, at det kan betale sig at lægge sag an imod dem iht. den amerikanske produktansvarslovgivning, hvor der ikke er nogen grænser for, hvor meget man kan kræve i erstatning.
For tiden er der i USA ca. 2 dødsulykker om måneden forårsaget af væltede opbevaringsmøbler, så det kan konstateres, at ASTM standarden ikke virker tilfredsstillende, og at, selvom der medfølger en “væltesikring”, så bliver den ikke anvendt af forbrugerne.

ULYKKER I EUROPA
I Europa har vi til sammenligning haft omkring 10 tilsvarende ulykker indenfor de seneste ca 10 år. Det er i hvert fald det antal, som er kommet til arbejdsgruppen i CEN TC 207 under den europæiske standardiseringsorganisation.
Ingen ved hvorfor vi ikke har et antal dødsulykker svarende til USA.
I Danmark havde vi i 2010 en dødsulykke, hvor en treårig pige døde fordi et skab i massiv egetræ – vægt: 67 kg – væltede ned over hende. Politiet henlagde sagen som et hændeligt uheld, hvad der efterfølgende viste sig at være helt forkert.

Forældrene henvendte sig til TÆNK, som fik arrangeret en undersøgelse af skabet, som viste sig at være ustabilt. Efter at have fået undersøgelsen forelagt valgte den danske importør og forhandler ikke at foretage sig noget.

I de to europæiske standarder for opbevaringsmøbler, EN 14749:2015 Boligmøbler, og EN 16121 Møbler til kontraktmarkedet, er der indført forøgelse af kravene bl.a. med baggrund i den danske dødsulykke.

ØGEDE KRAV I USA RAMMER NU DANSKE PRODUCENTER
Tilbagetrækningen er allerede begyndt at indvirke på danske producenter, som exporterer til USA. Der stilles nu krav om, at opbevaringsmøbler skal opfylde ASTM 2057 – Standard Safety Specification for Chests, Door Chests, and Dressers.
Ifølge ASTM 2057 skal der medfølge en “væltesikring” (en strop eller lignende), så møblet kan fastgøres til væggen/bygningen. Den skal opfylde kravene i ASTM 3096 – Standard Performance Specification for Tipover Restraint(s) Used with Clothing Storage Unit(s). Og endelig skal der være en advarsel.
Selvom standarden har været i kraft i mange år – den er senest revideret i 2014 – så har det ikke haft den store indflydelse på dødsulykkerne.

Teknologisk Institut forventer at være akkrediteret til de to ASTM standarder indenfor kort tid.

Kjeld Bülow, Rådgivning for møbelindustrien
Formand for Dansk Standards møbeludvalg, S 256

Foto: Det er MALM-kommoder som denne, der har været involveret i flere ulykker. Foto: IKEA

Furn-tech│Dansk Møbelkontrol
Rytoften 5,2
8210 Aarhus V
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK13337551
P nummer: 1000545122

Kontaktperson

Flemming Rost
Administrativ sekretær
+45 21 72 52 25 mail@furn-tech.dk

Send til en kollega

0.047