23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Tekstil og Beton i skøn forening

Tekstil og beton er sjældent forbundet i byggeriet. En undtagelse er tekstilforskalling, hvor betonen bliver formet af en skræddersyet stofpose eller forskalling, som giver et anderledes blødt udtryk i betonen.

Den 25. april 2014, bliver tekstilforskalling omdrejningspunkt på et Fredagsseminar med den canadiske arkitekt og professor Mark West. Med mange kunstneriske talenter, er West mest kendt for sit eksperimentelle arbejde med byggemetoder, hvor tekstiler former beton.

For arrangøren af seminaret, Anne-Mette Manelius, som er Materialeambassadør på Teknologisk Institut, er netop tekstilforskalling et hjertebarn og hun er selv arkitekt med PhD inden for den særlige teknik. Hun ser frem til besøget fra Mark West.

”Mark West har afholdt utallige forelæsninger og workshops på arkitektskoler i hele verden. Hans arbejde er rigtig interessant i praksis for både arkitekter, ingeniører, kunstnere og håndværkere. På seminaret, som vi holder på Teknologisk Institut, kombinerer vi teori og praksis og deltagerne får mulighed for at drøfte konkrete anvendelser både med Mark West og eksperter og specialister inden for beton og tekstil”, fortæller Anne-Mette Manelius.

Også key note taleren, Mark West glæder sig til at møde de danske deltagere.

”Jeg ser frem til at møde de danske arkitekter og ingeniører og specialisterne på Teknologisk Institut. Det er virkelig interessant for mig at se, hvilke af de teknikker vi har udviklet til fleksibel forskalling, som er anvendelige i en dansk og europæisk kontekst. Mulighederne er vidt åbne med mange potentielle anvendelser og formgivningspotentialer ud over det sædvanlige. Det er virkelig noget helt andet end betonstøbninger i normale, faste støbeforme” siger Mark West.

Og netop kombinationen af teori og praksis er interessant - når de inspirerende og poetiske tanker og teknikker om tekstil og beton bliver holdt op mod den viden de tekniske specialister inden for både betonstøbning og tekstiler, har.

Ud over Mark West, er der oplæg fra Teknologisk Instituts egne tekstil- og betoneksperter.

”På seminaret får deltagerne en unik mulighed for at drøfte konkrete anvendelser med de mest erfarne danske eksperter inden for støbning af beton i tekstiler, den ultimative internationale pioner og eksperter inden for tekstiler, betonteknologi og udførsel”, siger Anne-Mette Manelius.

Højteknologi møder lavteknologi
Med et højteknologisk betonværksted og fokus på robotbeton, kan man undre sig over, hvorfor Teknologisk Institut overhovedet synes det er interessant med en byggeteknik, som er så lavteknologisk som tekstilforskalling.

”Vi er interesserede i mange teknologier inden for formgivning og produktion af beton. Tekstilforskalling er en spændende teknik, fordi betonen selv er med til at skabe støbeformen ved hjælp af det væsketryk som gør, at den flydende beton får den tekstile støbeform til at bule og danne små folder. Det er ikke tilfældigt, men ren fysik, så det meste kan man regne ud, men der kommer altid nogle små variationer når man støber på den måde.

Tekstilforskalling kan give et andet udtryk til betonelementer, helt andre former og nogle spændende betonoverflader med masser af liv og derfor er det interessant at kigge nærmere på”, forklarer Anne-Mette Manelius.

Beton og tekstil dækker i virkeligheden over to kæmpe grupper materialeteknologier. Betonen kan specialblandes til at støbe alt fra tallerkener til skyskrabere og tekstil findes i endnu flere afskygninger og skalaer fra filtede akustiklofter til 3d-vævede kulfiberstrukturer. Tekstilerne der anvendes til støbeforme er en gruppe tekniske tekstiler, der har høj trækstyrke og lav elasticitet. Vævningens porøsitet er kun en fordel fordi den tillader overskydende vand at ’svede’ ud igennem formdugen under formtrykket ved støbningen og luftbobler elimineres på samme måde. Tekstilforskalling-teknikken kan anvendes til alle typer beton, altså både fiberarmeret beton, selvkompakterende og helt jordtørre betonblandinger.

Nicheteknik i byggeriet
Støbeteknikken, der erstatter stive støbeformsmaterialer med membraner, er en nicheteknik.

”Tekstilforskalling bliver brugt kommercielt inden for særlige områder i off-shore industrien og som forstærkning af skrænter og kyster. Inden for byggeriet, bliver den især anvendt med skulpturelt fokus, fx til at bygge byrumsmøbler, landskabsdesign og boliger i USA, England og Japan. På seminaret er der et helt klart praktisk fokus og vi har valgt at kigge nærmere på en mellemskala, som går fra landskab og skulpturelle møbler og hvælv til bygningselementer som vægge, søjler og bjælker”, fortæller Anne-Mette Manelius og slutter med en opfordring til at deltage i arrangementet både for det faglige og for den unikke netværksmulighed.

”Inden for byggeri, arkitektur og design rammer den her byggemetode en tendens, hvor mindre firmaer specialiserer sig og både formgiver og udfører bygnings- og landskabsdesign. Vil man have succes med at ”lege med”, er en af forudsætningerne, at man har et godt netværk inden for emnet. Det gør det langt nemmere at håndplukke det rigtige hold af fagfolk til at løse de særlige opgaver. Netværksdelen har vi også haft i tankerne til arrangementet. Vi afslutter seminaret med en fredagssnack og en tur i værkstedet, hvor deltagene kan se og røre ved en lille udstilling af betonoverflader og tekstiler og få en snak med de andre deltagere og oplægsholdere og udveksle erfaringer på tværs.

Se programmet og tilmeld dig her (Pris for deltagelse kr. 500,-) Mark West er i Danmark som Visiting Velux Professor på Kunstakademiets Arkitektskole.

Vil du vide mere? Kontakt:
Anne-Mette Manelius, amm@teknologisk.dk, 72 20 1513

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.095